Adolph Martin Lund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Apotekergården på Gjøvik i 2012. Lund bygde huset i 1862/63.

Adolph Martin Lund (født 1820 i Farsund, død 1892 i Kristiania) var apoteker og lokalpolitiker. Lund var ordfører i Holmestrand i 1856 og i Gjøvik i tidsromma 1861-72 og 1875-89. Adolph Martin Lund, som var den nye mjøsbyens første ordfører, ble seinere formann i Den norske Apotekerforening. Lundsgate på Gjøvik er oppkalt etter han.

Lund ble født i Farsund, og var fra en kjent slekt av sjøfolk og kjøpmenn. Han tok i 1860 over bevillinga på Gjøvik apotek, etter at han i flere år hadde drevet som apoteker i Holmestrand. I 1861 ble han valgt til Gjøviks første ordfører. I de nitten åra Lund bodde i byen, satt han hele tida i formannskapet, hvorav seksten år som ordfører. Lund blir av journalisten og lokalhistorikeren Reidar Mollgard beskrevet som «en vidsynt og kunnskapsrik mann og en flink administrator, med sansen for de store linjene.»

På Gjøvik bygde Lund i 1862/63 Hunnsvegen 1, huset som seinere har blitt kalt Apotekergården. Her bodde han fram til 1879. Gjøviks Blad skreiv det året at det gjorde et trist inntrykk på byens innvånere at Lund skulle flytte til Kristiania. Men Lund gjorde seg også gjeldende i hovedstaden. Alt i 1881 kom han inn i formannskapet der, og i Kristiania-tida var han også formann i apotekernes forening. Kanskje småbyene Holmestrand og Gjøvik ble brukt som springbrett for en ambisiøs farmasøyt og politiker?

Lund var gift med Else D.R. f. Ørh (Ørn?), født 1825 i Solum ved Skien.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker