Akershagen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Akershagen
Sted: Aker prestegjeld
Kommune: Oslo
Fylke: Oslo
Type: Ladegård

Akershagen var en ladegård i middelalderens Oslo. Den var avgrensa av Pipervika, Bjørvika og Hammersborg. Dette vil si at den opptok en betydelig deler av det som i dag er Oslo sentrum. Ettersom sjøen sto betydelig lenger inn i middelalderen må man allikevel ikke se for seg at hele dette området slik det ser ut i dag utgjorde gården.

Området fungerte lenge som utmark for andre gårder. På 1200-tallet ble fradelt fra gården Aker og overtatt av kongen. Det ble da oppført egne bygninger. Akersneset fungerte som beitemark før borgen ble reist på slutten av 1200-tallet.

I borgerkrigstida var det flere ganger kamphandlinger på Akershagens grunn. Spesielt harde kamper skal det ha vært under bondeopprøret i Viken 1200, da Sverre Sigurdsson møtte bondehæren i Akershagen.

I 1618 ble ladegården besiktiget. Det sto da ei loftstue, ei forfallen stue, et eldhus, en stolpebod og en låve der. Loftstua ble ført opp som tingstue. Det er ikke helt sikker hvor husene lå, men det antas at det kan ha vært ved krysset mellom Kongens gate og Tollbugata.

I 1624, da Oslo brant, var Akershagen slottsmark. Området ble det året regulert til oppføring av den nye byen Christiania av Christian IV.

Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010, ISBN 978-82-573-1760-7.

Koordinater: 59.910804° N 10.74248° Ø