Alexander Bredstrøm Ansberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Alexander Bredstrøm Ansberg (født 18. april 1885 i Tallinn, Estland, død 1970 i Sem ved Tønsberg) var fotograf i Nord-Østerdalen og i Sem. Han het opprinnelig Alexander (Aleksej) Ansberg og ble i 1924 gift med lærerinne Ingeborg Baugsberg (23.11.1893-).

Han kom til Russland 2 år gammel, deltok i 20-årsalderen i revolusjonsarbeidet der og måtte flykte. Han kom så via Sverige til Norge i 1908, men fikk ikke arbeid her og ble hjulpet av forskjellige, bl.a. den kjente stortingsmann Adam Egede Nissen. Tobakksfabrikant Glott (russiskfødt jøde) kjøpte fotografutstyr til ham. Navnet forandret han til Karl Fredrik Bredstrøm og ble under dette navnet kjent som bygdefotograf. Han drev som fotograf først rundt Koppang og Rendalsbygdene i 2 år, kom så til Alvdal via Folldal i 1910. Her hadde han sitt atelier, men virkefeltet var hele Nord-Østerdalen.

I 1924 giftet han seg og flyttet med sin hustru til Sem ved Tønsberg, hvor hun hadde fått lærerpost, og her virket han som fotograf og fruktdyrker til sin død i 1970. Atelieret i Alvdal ble overtatt av Per K. Lien.

Han var en ivrig musiker, og stiftet Alvdal orkester. I 1933 ble han norsk statsborger, og tok da navnet Alexander Bredstrøm Ansberg. Han var æresmedlem av Tønsberg Kamera Klubb og inntil 1935 (da han brøt med kommunismen) også æresmedlem av Norges Kommunistiske Parti. Platene fra Alvdal er tatt vare på av Odd E. Sevilhaug, og resten er tatt vare på av enken og datteren. Kopiene fra Alvdal er tilgjengelige på Alvdal bibliotek. Deler av arkivet som han hadde med til Sem, er senere kassert.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Alexander Bredstrøm Ansberg er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.