Amalie Christie (1913–2010)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Amalie Christie sammen med sin første ektemann Robert Riefling.

Amalie Christie (født 21. desember 1913 i Vang i dagens Hamar kommune, død 4. mars 2010Bærum) var en norsk klassisk pianist og klaverpedagog. Hun arbeidet med å redde jøder under krigen.

Familie

Christie var datter av professor og landbruksforsker Werner Hosewinckel Christie (1877–1927) og Karen Amalie Wedel Jarlsberg (1886–1952) fra Atlungstad i Stange.

Hun var søster av blant andre generalmajorene Johan Koren Christie (1909–1995) og Werner Hosewinckel Christie (1917–2004).

Hun ble gift første gang i 1944 med pianisten Robert Riefling til 1947. Hun ble senere gift med lektor og forfatter Dan Lindholm (1908–1998), sønn av Ingeborg Møller.

Hun fikk sønnen biolog og forsker Markus Lindholm (f. 1956).

Virke

Amalie Christie studerte ved Musikkonservatoriet i Berlin under Nils Larsen, Leonid Kreutzer og Wladimir Horbowski og debuterte som pianist i Oslo i 1938. Dette ble starten på en vellykket karriere som utøvende kunstnere, og snart ga hun også konserter i også i Ungarn og Sveits.

Fra 1940 skrev hun også anmeldelser og ga forelesninger.

Sammen med Robert Riefling hjalp hun jøder å flykte til Sverige, blant annet fulgte hun Ernst Glaser til grensen. De var også med på aktitivt motdtandsarbeid i den såkalte «musikkfronten» som spilte på illegale konsert.

Riefling ble for dette arbeidet arrestert 3. november 1942, og ble 9. desember satt i Grini fangeleir, mens Christie fikk yrkesforbud. Hun forhandlet direkte med den musikkelskende Siegfried Fehmer for å bedre soningsforholdene for Riefling, og han ble løslatt 7. april 1943. Hun hadde også møte med politiinspektør Knut Rød i Statspolitiet for å protestere mot jødedeportasjonen.

Etter krigen engasjerte hun seg for de nordmennene som fikk dødsdom i rettsoppgjøret. Hun gikk også klart imot boikott av kunstnere som hadde støttet NS-regimet. Hun framsto hele livet som en konsekvent forsvarer av humanistiske idealer og tilsvarende avvisende av menneskefiendtlige ideologier som nazisme og kommunisme.

Som musikkpedagog var Christie tilhenger av gehørmetoden («fra hånd til hånd») og la mindre vekt på noter.

Utgivelser

Biografi

Solbrekken, Ingeborg. Med empati som våpen. Utg. Genesis. 2004. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder