Anna Rogde (1868)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna Rogde
Anna Rogde.jpg
Registeringsnummer LFLM
Egennavn: Anna Rogde
Båttype Skonnert
Lengde 92 fot
Byggeår 1868
Båtbygger: Bangsund skipsverft i Namsos
Framdriftsmidler: Seil, motor
Kommune Harstad kommune
Lagstilhørighet andre: Anna Rogdes Venner


Slettoppskonnert «Anna Rogde» ble bygd ved Bangsund skipsverft i Namsos i 1867/68 for et partsrederi i Bergen og fikk navnet «Anna af Bergen». Partsrederiets eiere var Albert og Peder Pedersen og Johan Børsheim.

Skonnerten, som har et typisk klipperskrog, ble konstruert av Jan Birkeland etter forbilde av Annanias Dekkes klipperkonstruksjoner.

I 1872 kjøpte hardangerskipperen Isak Rogde skuta og omdøpte henne til «Anna Rogde». I 1873 flyttet Rogde til Kjøtta ved Harstad og fra dette stedet drev familien fraktfart med fartøyet i tre generasjoner gjennom 100 år. De siste av Rogde-familien som drev fartøyet var brødrene Per og Wilhelm Rogde. Fartøyet fikk installert en Bolinder glødehodemotor i 1919.

Skutas viktigste fartsområdet var i de nordlige farvann, tidvis så langt øst som til Murmansk og Arkhangelsk, men fartøyet seilte også i Østersjøfart, på Spania og Portugal og andre europeiske havner.

Fartøyet gikk i opplag i 1972 og samtidig ble det montert lastebommer på fokkemasta. I 1976 overtok brødrene Aage og Magne Indahl «Anna Rogde» og satte i gang restaureringsarbeider som ble utført i 1978 og 1986. Ny maskin ble installert i 1977 og i 1986 ble det satt inn en 400 Hk Scania Diesel. Fartøyet er søkt restaurert tilbake til sin opprinnelige form.

I 1990 ble fartøyet kjøpt av et interessentskap i Harstad og brakt tilbake til byen. Eier er Stiftelsen Anna Rogde. Fartøyet antas å være verdens eldste seilende skonnert.

Riksantikvaren vernet Anna Rogde i 1990.

Galleri


Eksterne kilder