Anne-Sofie Strømnæs

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anne-Sofie Strømnæs og mannen Øistein er gravlagt på Vestre Aker kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

Anne-Sofie Strømnæs f. Østvedt (født 2. januar 1920 i Kristiania, død 16. november 2009 i Sande i Vestfold) var motstandskvinne under andre verdenskrig. Under dekknavnet «Aslak» var hun en sentral person i etterretningsgruppa XU.

Hun begynte å studere realfag ved Universitetet i Oslo i 1939. Etter angrepet på Norge 1940 ble hun raskt med i hjemmefronten, først med utgivelse av illegale aviser. Fra 1941 var hun med i XU, og i 1943 ble hun nestleder i organisasjonen. Hun klarte seg gjennom hele krigen uten å bli pågrepet av Gestapo, som kjente hennes navn fra høsten 1942. Dette klarte hun ved å leve under falsk identitet i dekkleiligheter i Oslo. Bare noen få nøkkelpersoner i XU visste at «Aslak» var ei kvinne; de fleste ble overraska da de etter krigen møtte sin overordna.

Etter krigen fikk hun et stipend for å studere kjemi i Berkeley i California. Også Øistein Strømnæs (1914-1980), som hadde vært leder i XU, fikk stipend for å reise dit. De to gifta seg i USA, og flytta tilbake til Norge i 1951.

Hun ble tilbudt dekorasjoner for sin innsats under krigen, men takka nei til å motta dem.

I 2015 forelo et utvalg i bydel Frogner å oppkalle ei gate på Filipstad etter henne.

Anne-Sofie Strømnæs og mannen Øistein er gravlagt på Vestre Aker kirkegård i Oslo.

Kilder