Anne Knudsdatter Graah (1908–2001)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Anne Knudsdatter Graah»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Anne Knudsdatter (Lille) Graah.
Foto: Ukjent, hentet fra Studentene fra 1927: biografiske opplysninger, statistikk og artikler samlet til 25 års jubileet 1952.

Anne Knudsdatter Graah, best kjent som Lille Graah (født 22. januar 1908 i Kristiania, død 19. januar 2001 i Oslo) var kringkastingsmedarbeider. Hun var ansatt i NRK i mer enn 30 år, først som hallodame og ansvarlig for Ønskekonserten, senere tilknyttet Østlandssendingen, hvor hun gjorde seg bemerket som aktiv radioreporter. Under krigen var hun involvert i motstandsarbeid, og satt fengslet på Grini, senere i Ravensbrück.

Familie

Lille Graah var datter av disponent Knud Andreas Graah (1866-1908) og sykepleier Marie (“Mammy”) Blehr (1868-1945), og forble ugift. Hun var sønnedatter av industrigründer Knud Graah (1817-1909). Tilnavnet Lille skal ha opphav i hennes fysiske størrelse.

Liv og virke

Lille Graah vokste opp i Kristiania. Faren var disponent i Vøiens Bomuldsspinderie, som bestefaren Knud Graah var med på å etablere, men han døde det året hun ble født. Hun tok examen artium i 1927, etterfulgt av forberedende prøver. Hun arbeidet blant annet ved sin mors barnepensjonat Herregårdstunet på Dal før hun 1934-1935 var guvernante hos en norsk diplomatfamilie i Moskva. Hun fortsatte oppholdet i Moskva med teaterstudier ved Vakhtangov-teateret og hos Vsevolod Mejerhold.

Da Lille Graah kom tilbake til Norge i 1937 ble hun ansatt som journalist i NRKs programblad Hallo-Hallo! Da bladet gikk inn, fikk hun i 1940 ansettelse i Norsk Lovtidende. Under okkupasjonen ble Lille Graah med i en illegal avisgruppe på arbeidsstedet. Da gruppen ble avslørt i 1942 ble Graah arrestert og satt på Grini. Derfra ble hun sendt til leiren Ravensbrück i Brandenburg. Hun ble uskadd brakt hjem med De hvite bussene våren 1945.

Høsten 1945 ble Lille Graah tatt ut til prøve som “hallodame” i NRK, etter å ha lest med Gerda Ring, og året etter ble hun fast ansatt. Graah var ansatt i NRK helt til hun gikk av med pensjon i 1977. Blant oppgavene i begynnelsen, utover å være hallodame, var å lede Ønskekonserten, radioens kanskje mest populære program. I 1961 gikk Lille Graah over til Østlandssendingen, som den gang var lokalsendingen for alle østlandsfylkene. Graah ble radioreporter med et stort virkeområde, og var stadig på reportasjereiser med båndopptaker og mikrofon. Da Østlandssendingen fikk status som egen redaksjon, ble hun redaksjonssekretær.

I 1977 ble Lille Graah hedret med Oslo kommunes høyeste utmerkelse, St. Hallvardmedaljen.

Bosteder

I adresseboka for Oslo for 1939 er Lille Graah oppført på adressen St. Olavs gate 31, hvor det lå et hybelhus. Den samme adressen er hun oppført med i adresseboka for Oslo for 1950. I adresseboka for 1955 er hun oppført på adressen Rektorhaugen 7b i Oslo, og denne adressen er hun også oppført med i en omtale i Aftenposten 22. januar 1988 i forbindelse med sin 80-årsdag.

Ettermæle

Anne Knudsdatter (Lille) Graah er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I et minneord over Lille Graah av distriktsredaktør i Østlandssendingen, Anne Ardem, publisert på nrk.no 22. januar 2001, ble hun beskrevet slik (utdrag):

Med Lille Graahs bortgang er en av grunnpillarene borte i Norsk Rikskringkasting. Lille Graah begynte i NRK før krigen, og kom til Østlandssendingen i 1961 og var med på oppbyggingen av det regionale radiotilbudet. ... Lille Graah var veteranen blant veteraner av kjente hallostemmer. Talløse ganger fremsto hun som en solid klippe i tiden da Norge hadde én radiokanal. Hun var et stykke lys levende radiohistorie, og hadde ry som en meget imponerende dame, myndig og bestemt, med humor og glimt i øyet, dumme spørsmål ville hun ikke svare på. ... I 1961 gikk hun over til Østlandssendingen og var med på å bygge opp redaksjonen. Hun reiste rundt i rullende studio og besøkte et distrikt hver uke i en tid da Østlandssendingen faktisk omfattet hele Østlandet helt nord til Hedmark.

Lille Graah er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Hennes fulle navn er benyttet på gravminnet.

Kilder