Anton Johansen
Anton Johansen (født Anton Johan Johansson 24. mai 1858 i Tärnaby, Sverige, død 3. januar 1929 i Oslo) var en kirketjener og fiskerbonde som levde størsteparten av livet i Lebesby i Finnmark. Han var også assistent for Norges Geografiske Oppmåling under kartleggingen av Finnmarksvidda. Johansen ble kjent i hele Norden som "Lebesbymannen" (også "Finnmarksprofeten" og flere andre navn ble brukt), etter at han stod fram med det han selv hevdet var åpenbaringer fra Gud om en kommende verdenskrig (første verdenskrig).
Familie
Anton Johansen var sønn av fiskerbonde Johan Samuelsen (1828–1895) og Anna Sofie Johansdatter (1835–1907), og hadde flere yngre søsken. Familien og store deler av slekten flyttet i 1860-årene fra Västerbotten til Lebesby i Vest-Finnmark.
Arbeid
Johansen drev fiske og hadde småbruket Gislåtten. Han var også kirketjener i Lebesby kirke i omtrent 30 år. Under 26 somre var han assistent for landmålere i Finnmark. I Lebesby hadde han flere verv innen kommunen og lokalpolitikken.
Synet i 1907
Anton Johansen er blitt mest husket for et angivelig syn i november 1907. Her hevdet han blant annet å ha sett flere krigshendelser i Europa, som skulle inntreffe sju år senere. Den første skriftlige offentliggjøringen av dette synet var en notis i Østfinmarkens Folkeblad i februar 1914. Omtrent en måned etter dette stod det også en omtale i den kristelige avisen Svenska Morgonbladet i Stockholm.
Reiser
I 1913 reiste Johansen til Christiania. Her var han i samtale med forsvarsminister Hans Vilhelm Keilhau, og advarte mot krigen han mente var under oppseiling. Han reiste også til Stockholm. Her fikk han to audienser hos prins Bernadotte. Johansen ønsket også å reise til Tyskland for å advare keiser Wilhelm II, men fikk ikke innreisetillatelse. Han sendte i stedet et brev til keiseren.
I 1918 var Anton Johansen på nytt i Christiania og Stockholm, og møtte blant annet lederen for den svenske pinsebevegelsen, Lewi Pethrus. Han reiste til Tyskland i 1919, samtidig med at det såkalte spartakistopprøret pågikk.
Siste leveår
I etterkant av oppholdet i Tyskland bosatte Anton Johansen seg i Oslo. Vi vet lite om hans siste leveår her. Noen kilder hevder at han holdt taler offentlig og delte ut kristelige traktater. Han døde etter et kort sykeleie, og ble begravet på Lebesby kirkegård 25. januar 1929.
Ettermæle
15. september 1991 ble det reist en bauta over Anton Johansen ved Lebesby kirke. I juni 1999 ble det åpnet en utstilling om han ved Lebesby bygdetun.
I 1971 ble Anton Johansen omtalt i program-serien "Streiftog i grenseland" på NRK. En egen dokumentarfilm ble produsert i 2001, den ble vist på TV2 i 2002 og 2004.
Kilder og eksternt stoff
- Rune B. Hagen: NBL-artikkel
- Carina Larsen: Lebesbymannen. En studie av konstruksjon og utvikling av minnekultur
- Noen av de bøkene som er skrevet om Johansen
- Kronologisk oversikt utarbeidet av Harald Barbala, Lebesby
- Turistinfo for Finnmark
- Reportasje fra 2013 (Youtube)
- Streiftog i grenseland (sekvensen starter ca 30:06)
- Dokumentarfilmen