Arne Jenssveen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Arne Jenssveen (født 4. juli 1886 i Aker, død 21. mars 1965) var mekaniker, musiker og dirigent. I flere tiår sto han sentralt i musikklivet på Gjøvik.

Jenssveen vokste opp på Kjelsås utafor Kristiania, som sønn av Lars Jenssveen og Petra Andreasdatter. Faren var formann ved spikerfabrikken på Kjelsås, men både han og kona var opprinnelig fra Gjøvik-området.

I 1908 kom han til mjøsbyen Gjøvik som mekaniker ved Gjøvik støperi. Ifølge folketellinga for 1910 bodde han i Industrigata 1, i samme gate som støperiet. I adresseboka 1942 for Gjøvik er Arne Jenssveen registrert på adressa Kiellands gate 18Hunnsjordet.

I boka Gjøvik i tekst og bilder heter det om Jenssveen at «Musikalsk var han litt av et fenomen, selvlært på nesten alle instrumenter». Han leda blant annet mannskor, orkesterforening og janitsjarkorps, og i Jenssveens tid ble Gjøvik dessuten operaby. I 1926/27 dirigerte han byens orkesterforening som framførte Pietro Mascagnis opera Cavalleria rusticana. Arne Jenssveen fikk etter hvert fast lønn som instruktør.

Han var gift med Anna Jenssveen, og de fikk barna Margaret og Arne Helge. I 1946 fikk han Kongens fortjenstmedalje i gull, seinere ble Arne Jenssveens veg i Hunndalen oppkalt etter han.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker