Averøy kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Averøy»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Averøy
1554 Averoy komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1554
Fylke Møre og Romsdal
Kommunesenter Bruhagen
Areal 175.29  km²
Areal land 172.86  km²
Areal vann 2.43  km²
Folketall 5 872 (2023)
Grunnlagt 1964
Målform Nøytral
Nettside Nettside

Averøy er en øy og en kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal. Kommunen har navn etter den største av øyene, Averøya. Den ligger ut mot Norskehavet og grenser til kommunene Kristiansund, Gjemnes og Hustadvika. Nærmeste byer er Kristiansund og Molde. Averøy som kommune ble dannet 1. januar 1964, ved en sammenslåing av de tre tidligere kommunene Bremsnes, Kornstad og Kvernes.

Næringsliv

Fiske, fiskeoppdrett og fiskeforedling er viktigste næringsveier i kommunen. Mesteparten av industrien i kommunen er knytta til fisket, blant annet ved fiskefôrfabrikken utafor Bruhagen. Jordbruket, og da spesielt melke- og kjøttproduksjon, har også betydning både som selvstendig næring og i kombinasjon med fiske.

Turistnæringen har hatt en voksende betydning i senere år.

På 1800-tallet drev man utvinning av kobber på Averøya. Det ble gjort funn omkring år 1800, og Averøya kobberverk ble drevet i perioder fram til 1917. Kobbergruvene ligger høyt oppe i fjellsida under Meekknoken, som med sine 751 moh. er Averøys høyeste punkt.

Bygder

Kommunens administrasjonssenter er Bruhagen på Averøya. I tillegg til rådhuset finner man her også Averøy videregående skole og andre institusjoner.

Kornstad er bygda i sørvest. Den ligger ved Kornstadfjorden.

Kvernes er bygda i sørøst, her møtes Kvernesfjorden, Bremsnesfjorden og Freifjorden. Stedet har rike kulturminner, blant annet med funn fra eldre jernalder. Kvernes har to kirker, Kvernes stavkirke og Kvernes kirke. Mellom de to kirkene ligger en kirkegård fra middelalderen.

Bremsnes er bygda i nordøst, herfra er det fergeforbindelse til Kristiansund.

Kommunen omfatter også en rekke øyer og holmer, hvorav en del har bebyggelse. Blant de største er Ekkilsøya, Henda, Langøya, Tjønnøya (Averøy og Sveggøya. På Hestskjæret står Hestskjær fyrstasjon.

Kommunikasjon

Atlanterhavsveien er fastlandsforbindelsen mot sør, til Vevang i Eide kommune og mot nord gjennom Atlanterhavstunnelen. Veien går over flere bruer og øyer helt ute i havgapet. Veiprosjektet ble kåret til århundrets byggverk i Norge.

Det er bruforbindelse til alle bebodde øyer i kommunen.

Eksterne lenkjer

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!

Koordinater: 63.0534334° N 7.63265° Ø