Baksteval (Eiker, Hoen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Baksteval var en boplass under Nedre Hoen i Øvre Eiker kommune. Plassen lå på Skotsmoen på vestre side av allfarveien mellom Hokksund og Skotselv, omtrent 2 kilometer nordvest for gårdstunet på Nedre Hoen (bnr.1).

Plassen er tegnet inn på et gårdskart over Hoen-gårdene fra 1781 (skrevet «Bagstevald»), 1782 (skrevet «Bagstewald») og 1784 (skrevet «Bagstwald»). Ved en deling av Nedre Hoen (bnr.2) i 1889 ble plassen en del av det utskilte bruket Honsrud (bnr.13). Plassen var bebodd også i lang tid etter dette, men navnet Baksteval gikk etter hvert ut av bruk.

Navnet

Statens kartverk har ikke registrert navnet, men det er omtalt hos Oddvar Foss blant stedsnavn som har opphav i vekster som ikke lenger dyrkes. Det kommer av substantivet «bast» (n.), som er et seigt fiber som blant annet ble brukt i tau. Dette finnes i flere typer planter - særlig jute, hamp og lin, men også lind, einer og barlind.[1] Slike vekster kan han blitt dyrket her, men Foss mener at navnet også kan ha sammenheng med gårdsnavnet BakstevalFiskum (gnr.118). I så fall er det et tidlig eksempel på at stedsnavn ble overført fra ett sted til et annet når folk flyttet.[2]

59°47′39″ N 9°52′44″ Ø

ReferanserKilder
Eiker Leksikons logo.jpeg Baksteval (Eiker, Hoen) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!