Barnekorene i Harstad kirke 1976-1985

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Barnekorene i Harstad kirke 1976-1985 ble ledet av ekteparet Kjell og Vigdis Svanæs. Det vil si, egentlig var det vel også de som startet det hele etter at de kom til Harstad høsten 1976.

Ekteparet Vigdis Ahlstrøm Svanæs og Kjell Bjarne Svanæs ble tildelt ukens nellik - under tittelen «Sangen skaper mennesker» i Harstad Tidende 13. februar 1978. Det fikk de for sitt uoppslitelige arbeide med etablering og drift av barnekor. Foto: Sam i Harstad Tidende.

Det hadde selvsagt vært barnekor i Harstad før de kom også, men både pikekoret, som opprinnelig var stiftet høsten 1949 og et guttekor som kom i stand på seinhøsten 1958 med godt og vel 40 sangglade gutter, var gått i dvale da Svanæsfamilien ankom «byen ved Vågsfjorden».

Ikke lett

«Å arbeide med barn og musikk er ingenlunde lett, - disiplinen, konsentrasjonen, de faglige utfordringer, - alt dette er svært krevende for unge mennesker. Man skal være ikke så lite av en pedagog og en psykolog for å få musikkfellesskapet til å fungere», skrev Ola Bruun i Harstad Tidende i en anmeldelse fra en barnekorkonsert i Harstad Arbeidersamfund ledet av organisten i Harstad kirke, Kjell Svanæs.

Minores synger julen inn i Harstad kirke 1984. Dirigent Vigdis Ahlstrøm Svanæs . Foto: Gunnar E. Kristiansen

Svanæs

Etter at Kjell og Vigdis Svanæs kom til Harstad 1. august 1976 gikk det ikke lenge før barnekorene i Harstad kirke var etablert. Harstad guttekor og Harstad Jentekor sang julen inn sammen med Harstad Kammerkor og Harstad Kirkes Blokkfløytekvartett i desember samme året. Alle var ledet av Kjell Svanæs, som også medvirket i gudstjenestene i egenskap av å være kirkas organist. Dessuten var han blitt dirigent for Harstad Orkesterforening samtidig som han organiserte og var fysisk utøvende musiker og dirigent på et varierende antall konserter i regionens kirker og forsamlingshus.

Sangere fra Harstad Jentekor jakter «godis» i Wasa i juni 1978.

Planmessig oppstart

Det hadde gått omtrent et år fra kortilbudet for barn i Harstad var lagt ned før ekteparet Svanæs kom seinsommeren 1976. Men da Kjell og Vigdis kom startet rekrutteringsarbeidet. Fylkesmusikkleder Carl Johan Johansen uttalte til Harstad Tidende 29. september 1979 at det var svært positivt av organist Svanes å påta seg ansvar for dirigering og musikalsk ledelse av barnekorene som hadde ligget nede en stund. - Det ble arrangert prøvesang med sikte på oppstart av barnekor ved alle byens barneskoler. – Og det viste seg å være stor interesse. Tilstrømningen var god og snart startet korøvelsene i Harstad kirkes menighetssal med godt 100 ivrige barnestemmer.

Fra den 5. internasjonale barne- og ungdomskorfestival Nord i Tromsø 1980. Foto: Troms Sangerforbund 75-års Jubileumsskrift, Tromsø 1988.

Godt grunnlag gir bra resultat

Ekteparet Svanæs hadde utdanning både som musikere og pedagoger. Vigdis assisterte sin mann, og de klarte da også å få både et guttekor og et jentekor opp å stå før jula banket på døra. Men ikke bare det, samtidig ble det òg dannet en blokkfløytekvartett som sammen med barnekorene og kammerkoret var med på å skape god førjulsstemning den 19. desember 1976. På denne sin første offisielle opptreden framførte barnekorene R. Williams’ «Nu er gledens dag påny», «Et barn er født i Betlehem» og den tyske julevisen «Maria gikk i Torneskog», før de avsluttet med «Det kimer nu til julefest», akkompagnert av Kjell Svanæs på orgelkrakken.

Kjell Bjarne Svanæs svinger taktstokken i en øvelse med en gruppe fra Harstad Jentekor I i Harstad kirke. Foto: Sevald Eilertsen / Sør-Troms museum.

Mangfold

Etter en periode var tida moden for å utvide kortilbudet. På topp var det mer enn 150 barn knyttet til barnekorene tilknyttet kirka i Harstad. Guttekoret besto som eget kor med et noe varierende tilsig av nye medlemmer gjennom hele perioden. Jentene var nok flinkere til å stille opp, i den forstand at de var flere med interesse for korsang. De yngste jentene (8-12 år) ble til «Jentekor I», og «Jentekor II» ble dannet for de fra 13 til 16 år. Så må vi selvsagt heller ikke glemme «Minores», som besto av barn i førskolealder, som i sin helhet ble ledet av Eva Stokmo Hansen og Vigdis Ahlstrøm Svanæs. Eva Stokmo Hansen var en av ekteparets særdeles gode hjelpere. Hun påtok seg blant annet å være øvingsleder for aspirantgruppa som ble opprettet straks etter at korene var etablert.

En uformell førjulskonsert med medlemmer av barnekorene i Harstad på en av de mange «lørdagskafeene» i Harstad Arbeidersamfund. Her ledet av Eva Stokmo Hansen. Foto: Gunnar E. Kristiansen.

Foreldreaktivitet

Barnas familier ble også dratt inn i arbeidet med organisering og korenes økonomi. Det skulle jo blant annet skaffes tilveie sanger-uniformer. Dessuten ble det tradisjon med «sangerfest» oppunder jul og vår hvert år, med utdeling av diplomer og sangermedaljer til dem som hadde vært med en stund. Det ble tatt i bruk både lotteri, bingo og salg av hjembakt brød og kaker for å styrke økonomien. Mødre og fedre, strikket, sydde, laget vaffelrøre i store spann, bakte og sto for salget av bonger på Bingo-hallen så-vel som hjemmebakst på Rikard Kaarbøs plass.

Store begivenheter

Konsertene i Harstad og Bodø så vel som i Sverige, Tromsø, Tyskland, Fredrikstad, Lista og Farsund var store i seg sjøl, og da ikke bare for instruktørene. Men det å få være med på turer til Finland, Tyskland og Sverige var nok større enn å synge på Samfunnshuset, i Arbeidersamfundet og Harstad-kirka. For Svanæs-paret, og en god del av sangerne var nok likevel Rikskirkesangfesten for barnekor i Bodø det som toppet alt under «Svanæs-perioden». Guttekoret, jentekor I og II ble da spurt om å urframføre verket «Davidshytta» av Kjell Habbestad. Slik gikk det til at tre av Harstad kirkes barnekor sto i sentrum i Bodø kirke med Kjell Svanæs plassert midt i kirkerommet og mer enn 1000 barn fra hele landet plassert rund i kirkerommet – som medvirkende i koralene.

Komponisten takket dirigenten og koristene for «(…) det best framførte verket under Rikskirkesangfesten. Av 46 kor fikk eg det beste til å framføre dette (…)». – «Reine og varme solostemmer, rik og einskapleg korklang, heilstøypt framføring, ville eg sagt om eg hadde vore aviskritikar». Avisa Nordlandspostens anmelder skrev, litt mer nøkternt – at «Harstad kirkes barnekor med sin dirigent Kjell Svanæs gjorde en fantastisk innsats».

Ingen elite

Barnekorene var aldri tenkt som rene elitekor. Her fikk barna synge med sin stemme, som gjennom råd, veiledning og læreprosesser førte dem fram til gangs korsangere. Det særmerkte med musikken og pedagogikken ekteparet Svanæs hadde med seg til Harstad var at de stilte krav til alle rundt seg. Oppnåelige krav, som gjorde at elevene vokste med oppgavene de fikk. Slik vokste også instruktørene med oppgavene, slik at arbeidet i seg sjøl ble en trivselsfaktor – og som vi vet, slik trivsel har det med å smitte over på de som står rundt. Sirkelen var sluttet!

Avskjed

Kjell og Vigdis reiste fra Harstad sommeren 1985. Da hadde de bygd opp et levende musikkliv, ikke bare knytta til kirka, men til hele lokalsamfunnet. I en seinere artikkel tar vi for oss Harstad kammerkor, Harstad Orkesterforening og – fortsettelsen av barnekorarbeidet knytta til Harstad kirke.

Kilder

  • Samtaler med Kjell og Vigdis Ahlstrøm Svanæs
  • Reportasjer i lokalaviser fra Harstad, Tromsø, Bodø m. flere.
  • Egne konsert- og dugnadsopplevelser.