Benno Damelin

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Benno Damelin, fra Våre falne.
Snublesteinene ved familiens hjem i Schønings gate 14B.
Foto: Chris Nyborg (2018).

Benno Damelin (født 11. oktober 1924 i Kristiania, død 3. mars 1943 i Auschwitz) var skoleelev i Oslo da han høsten 1942 ble arrestert og deportert under holocaust.

Han var sønn av Israel Damelin (f. 1888) og Thora Damelin f. Mollet (f. 1894). Begge foreldre var fra Litauen, og kom til Norge henholdsvis 1909 og 1901.

Som ung gutt gikk han til trosopplæring i Synagogen i Bergstien. En av de andre guttene der var Jo Benkow, som har foralt om Benno i boka Fra synagogen til Løvebakken. Han forteller at Benno Damelin var ham fullstendig overlegen under opplæringa, og at de to ofte var sammen når de fikk fri fra skolen på jødiske høytider.[1]

Da Benno Damelin fylte ut spørreskjema for jøder i Norge bodde han i Schønings gate 14 sammen med foreldrene og to eldre søstre. Etter ettårig fortsettelsesskole hadde han begynt på Oslo kommunale handelsskole. Han var elev der da han ble pågrepet. Det skal ha skjedd den 26. november, samme dag ble han og faren sendt med D/S «Donau». Muligens ble han pågrepet noe tidligere, for han opptrer i lister fra Berg interneringsleir; det er mulig at han ble pågrepet 26. oktober, en dato som opptrer hos Ottosen.[2] Faren ble sendt direkte i gasskammeret i Auschwitz, mens Benno ble satt til å arbeide.

Vitnemål gitt etter krigen tilsier at han var i live i begynnelsen av mars 1943, og han skal ha omkommet den 3. mars det året.

Mora og søstrene kom seg til Sverige, der mora døde av sjokket over å ha mista mannen og sønnen i juni 1943.

Det ble i juni 2018 lagt ned snublesteiner til minne om familien Damelin ved Schønings gate 14B.

Litteratur og kilder


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Benno Damelin inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
  1. Benkow 1985: 92.
  2. Ottosen 2004: 173.