Bernt Pedersen Toft

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bernt Pedersen Toft (født 13. mai 1838 i Follebu, død 8. juli 1913) var fotograf med virke mange steder i landet.

Han var sønn av gårdbruker Peder Elefsen Toft og Berthe Christophersdatter Jørstad. Lærte fotografering i København i 1857, var der ca. ett år og drog så rundt i Norge som omreisende fotograf. Han reiste igjen til København i 1859. Ble kontorist og huslærer i Vefsn i 1863. Han er ført der i folketellinga 1865, med yrke kontorbetjent. Toft ernærte seg fra 1868 som privatlærer forskjellige steder inntil han slo seg ned i Follebu. Publiserte en rekke bøker og artikler.

GB har 3 portretter signert P.B. Toft (med blekk) fra før 1860, det ene er datert 28.7.1859.

I folketellinga 1900 finner vi ham som privat språklærer, bosatt på Toft landhandleri i Østre Gausdal. Han bodde da hos sin søster, Gina Pedersdatter Toft, som var husbestyrer og i føderåd. Også to brødre bodde der, poståpner Matias Pedersen Toft og landhandler Andreas Pedersen Toft. Ti år senere, i folketellinga 1910, bor han på posthuset i Østre Gausdal; både landhandleriet og posthuset er ført under matrikkelnummer 15, så trolig dreier det seg om samme bygning. Bernt Toft er nå ført som forhenværende språklærer og postassistent. Søsteren Gina Toft er i føderåd og «steller lidt i huset» mens broren Andreas Toft «hjælper til med husets arbeider».

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Bernt Pedersen Toft er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!