Bjørbeliaplass under Kabberud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørbeliaplass
Bjørbelia under Kabberud 1800.jpg
Bjørbeliaplass er ikke å finne på kart, men lå nær plassene Bjørbelia søndre (nedre) og Bjørbelia nordre (øvre). Kartverkets navn på Gumpingrud Kiern er nå Kabberudtjernet. Kartverkets historiske arkiv (1800).
Alt. navn: Bjørbelien, Bjørberglien
Sokn: Vinger
Fylke: Innlandet (Hedmark)
Kommune: Kongsvinger
Gnr.: 9
Bnr: Umatrikulert
Type: Nedlagt husmannsplass

Bjørbeliaplass er en av tre nedlagte husmannsplasser under Kabberud i tidligere Vinger kommune beliggende i lia som har gitt plassene navn.

Kabberud hadde en husmann allerede i 1723, og det er mye som tyder på at det kan ha vært i Bjørbelia fordi de øvrige plassene på Kabberud, Kabberudmoen og Kabberudbråten, ble ryddet på 1730-tallet og senere. Trolig var Tor Gulbrandsen den første husmannen i Bjørbelia, men her som ellers under Kabberud, flyttet husmennene så ofte at det er vanskelig å vite noe sikkert om dette.

Omkring 1785 ble det to plasser her, Bjørbelia søndre og Bjørnbelia nordre, og senere også tredje plass. I samme område lå trolig også husmannsplassen Kjernsli.

Her omtales den tredje plassen:

Vi vet ikke hvor denne plassen lå i forhold til den nordre og søndre, og for ikke å forveksle plassene har vi valgt å bruke navnet Bjørbeliaplass.

Til denne plassen kom Hans Halvorsen (1821 – 1900) fra Frauvigen omkring 1845. Andre enn familien hans har neppe vært her fast.

Hans hadde 1843 giftet seg med Olea Halvorsen (1816 – 1892) fra Lønnhøiden øvre. Deres førstefødte var datteren Berthea født 1844, deretter Halvor født 1847, Erik i 1849, Ole i 1851, Hans i 1855 og Gunerius i 1857.

Som "Husmand med Jord" kunne Hans Halvorsen og familien ved folketellingen 1865 fø 4 kyr og 2 sauer, så 1 tønne blandkorn, ½ tønne havre og sette 2 tønner poteter. Ved tellingen ti år senere hadde de 3 kyr og 4 sauer, sådde 2 tønner blandkorn og satte 2 tønner Hanseter. Husmann Hans Halvorsen er nå også sysselsatt som "Skindfeldmager", og barna Berthea, Hans og Gunerius bor fortsatt på plassen.

Den yngste av barna, Hans Hansen, overtok etter foreldrene på plassen. Han giftet seg 1880 med Bertea Olsdatter født 1858 fra Åsen under Overud og fikk sønnen Ole året etter.

Plassen var fraflyttet i 1891.

Se også

Litteratur og kilder