Bjelkedalen (Eiker, Stenshorne)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bjelkedalen er en liten dal under Stenshorne i Øvre Eiker kommune. Den ligger på skogeneiendommene Fagertunskogen (gbnr.11/30), Svingelskogen (gbnr.11/36 og skog under Stenshorne (bnr.9).

Beliggenhet og topografi

Den øvre delen av dalen ligger omtrent 480 m.o.h., rundt 500 meter øst for Grastjenn og 1 kilometer sørvest for LangetjennNedre Eiker. Den følger foten av Grasåsen sørvestover, før den svinger sørøstover mot den bratte Gråurda rundt 400 m.o.h. I den øvre delen av dalen er «Bjelkedalskippen» markert på Eiker O-lags turkart. Her var det «kippkjøring» nordøstover mot Tryterudvassdraget. I dag går det en traktorvei fra den nedre delen av Bjelkedalen nordøstover rundt Gråurda og ned til skogsbilveien mot Tryterud.
59°40′18″ N 9°59′22″ Ø

Navnet

Statens kartverk har «godkjent og tilrådd» skrivemåten Bjelkedalen, som også brukes på turkartene fra Eiker O-lag og av Oddvar Foss. Han omtaler dette blant stedsnavn som har sammenheng med skogsdrift, og opphavet er substantivet «bjelke», som beskriver stort og fint tømmer (gammelnorsk bjalki, m.). [1]

Referanser

  1. Foss, s.91 og 128Kilder
Eiker Leksikons logo.jpeg Bjelkedalen (Eiker, Stenshorne) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!