Blitz

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Blitz-huset»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Forløperen: Skippergata 6/6B under okkupasjonen.
Blitzhuset etter oppussing.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).
Huset i 2005.
Foto: Stig Rune Pedersen

Blitz er et kultur- og aktivisthus i Oslo. Det ligger i Pilestredet 30C, en leiegård fra omkring 1870. Blitz-miljøet oppsto 1982, og sprang ut fra husokkupasjonsmiljøet i Oslo. Det har en venstreradikal innstilling, der særlig forskjellige former for anarkisme står sterkt, ispedd grupper som er vanskelige å feste til noen konkret ideologi, som punkermiljøet.

Historie

I 1982 ble den okkuperte bygården Skippergata 6 tømt av politiet. Skippergata-okkupasjonen var helt sentral for husokkupantmiljøet, og de så seg raskt om etter et nytt sted. De fant det i Pilestredet, og flytta inn i det som nokså raskt fikk navnet Blitz. Oslo kommune var eier av bygningen, og gikk inn i forhandlinger med miljøet. Stein Lillevolden, som var en av okkupantene, ble ansatt av kommunen som miljøarbeider med ansvar for stedet. Det ble inngått leiekontrakt med ei symbolsk leie og krav om at beboerne skulle ta seg av vedlikeholdet. Blitz fikk dermed status som et selvstendig ungdomshus. Lillevoldens engasjement hos kommunen ble avslutta i 1987, og han fungerte etter det i flere år som hovedtalsmann for Blitz.

Den politiske aktivismen på Blitz førte til en rekke sammenstøt med politiet. Stein Lillevolden fungerte ikke bare som kommenens kontaktperson, men ble også en uformell leder og talsmann. Politiet var derfor spesielt ute etter ham, og på et tidspunkt ble Stortorvets Gjæstgiveri storma med politihunder for å pågripe ham. Lillevolden er pr. 2022 den siste som har blitt dømt etter oppviglerparagrafen i Norge. Blant aksjonene som spesielt vakte oppmerksomhet kan nevnes demonstrasjonen mot Margaret Thatcher under hennes Oslo-besøk i 1986, og demonstrasjonen mot Caspar Weinberger da han kom til byen i 1987. Disse demonstrasjonene utarta til gateslag. Under Thatcher-demonstrasjonen, som foregikk ved Akershus festning, hadde blitzerne tatt med en rambukk. Blitzerne storma også et bystyremøte i Oslo rådhus i 1986 og spiste maten til politikerne, en aksjonsform som blant annet har blitt brukt i Danmark tidligere.

I 1988 begynte Blitz å gi ut avisa Smørsyra. Den kom ut i noen uregelmessige utgaver i de neste årene.

I 1989 ble Blitz angrepet med brannbomber under en konsert. Det var omkring 200 personer til stede, men ingen ble skadd ut over noen blåmerker og skrammer i trengselen som oppsto. Bakgrunnen skal ha vært at Blitz demonstrerte mot Carl Ivar Hagens 1. mai-tale i Spikersuppa det året. Det hadde forekommet mindre alvorlige angrep tidligere, men dette var første gang liv var i reell fare. Senere har det blitt brukt dynamitt mot huset, og ved et tilfelle ble en tilfeldig person fra miljøet stukket ned med kniv i et åpenbart politisk motivert angrep. Kampen mot høyreekstremisme tilspissa seg kraftig i denne perioden, med en rekke sammenstøt på forskjellige utesteder i byen.

Miljøets vilje til å bruke vold under demonstrasjoner førte til at mange reagerte med krav om at huset måtte stenges. Da blitzere også saboterte politiske møter på høyreside kom det også høylytte krav fra blant annet Fremskrittspartiet og Fedrelandspartiet om at de måtte kastes ut av huset.

I 2002 ble så Blitzhuset lagt ut for salg av byrådet. Blitzerne demonstrerte mot dette - det var langt fra første gang de hadde slåss mot vedtak om salg - og ramponerte blant annet inngangen til rådhuset. På tross av at mange ikke likte virkemidlene, fikk de støtte fra mange andre miljøer, og salget ble stoppa.

Det har også vært tilfeller der det har blitt klart at politiets maktbruk mot Blitz har gått over grensene. Spesielt gjelder det en demonstrasjon mot krigen i Irak i 2003, der flere ble skadd av slag mot hodet eller bitt av politihunder. Amnesty International granska denne hendelsen, og politiet satte i gang en intern granskning. I 1980- og 1990-åra hadde det vært flere lignende tilfeller, men dette var første gang politiet svarte med egne undersøkelser av maktbruken.

I mars 2007 kom det igjen sterke krav om salg av Blitz, etter voldsbruk under en demonstrasjon mot Danmarks ambassade. Bakgrunnen var et vedtak om å rive ungdomshuset Ungeren i København. En politimann ble lettere skadd, og politiet brukte tåregass for å spre demonstrantene. Igjen leda Fremskrittspartiet an i kravet om å kaste ut blitzerne. NRK anmeldte Blitz fordi en journalist og en fotograf ble angrepet av blitzere under denne demonstrasjonen. I april 2007 toppa det seg igjen, da blitzere under en lovlig demonstrasjon mot NATOs utenriksministermøte i Oslo brøt sperringene. Omkring 250 demonstranter ble pågrepet. De som ville stenge Blitz fikk allikevel ikke flertall denne gangen heller.

Senere i 2007 begynte en større rehabilitering av gården (se bildene øverst i artikkelen). Oslo museum var involvert i dette, og Blitz ga museet flere gjenstander. Den største av disse var «Knus nazismen»-symbolet som var malt på hjørnet. Det ble tatt ned, og i 2009 hang det en periode på Frogner hovedgård som en del av museets utstilling. Bymuseet tok også vare på en del andre gjenstander fra huset, som flagg og demonstrasjonsbannere, originaler til Smørsyra og deler av sperringene som hadde stått på fortauet i tida hvor det var overhengende fare for at huset kunne bli storma av politi.

Aktiviteter

En rekke grupper har lokaler på Blitz. Deres tilknytning til Blitz-miljøet varierer; noen er helt klart en del av selve miljøet, mens andre er selvstendige grupper som har fått et tilholdssted der.

  • Kafé Blitz, vegetarspisested.
  • Konsertlokale.
  • Nettverk for dyrs frihet.
  • Infoshop (Blitz' bokkafé).
  • Antifascistisk Aksjon (AFA).
  • Fange- og Mumiagruppa, jobber for bedre soningsforhold, og for afro-amerikaneren Mumia Abu-Jamal som mange mener er uskyldig dømt for drap.
  • Jentegruppa.
  • Barnemakt.
  • Blitz Trykk, non-profittrykkeri.
  • BlitzBok, forlag.
  • Fotogruppa (Gustavs Öyne).
  • RadiOrakel, kvinneradio.

En rekke band har hatt konsertlokalet på Blitz som et av sine første spillesteder. Gatas Parlament oppsto i Blitz-miljøet, Bøyen Beng spilte der så ofte at de nærmest var for husband å regne - lista over band som har spilt der og brukt studioet på huset er lang. Musikken har stort sett vært innafor sjangrene punk, ska, hardcore og hip hop.

Etter brannen i Hjelms gate 3 i 2014 har Gateavisa hatt midlertidig tilhold på Blitz.

Kilder

Koordinater: 59.9184861° N 10.7374456° Ø