Brukersamtale:Olve Utne/Arkiv 2013

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
 Olve Utne 
Ved tidl. jakt «Johanna». Foto: Dena Utne
bibliografi • interesser • lenkjer • artiklar • galleri • arb.dok. • ønskeliste •
diskusjon (2007 • 2008 • 2009 • 2010 • 2011 • 2012) • 2013)

Tradisjonsbåtregisteret

Hei Olve Er du enig å fjerne kategorien "Båter" på ditt bilde "Araboltan-Gjeva"? Det er riktignok en båt på bildet, men den synes ikke å være det sentrale. Kategorien Båter er jo knyttet opp mot Tradisjonsbåtregisteret. Jeg tror egentlig kategorien Båter burde endre navn for å unngå å få inn bilder som ikke relaterer til artiklene. Beste hilsner Nils Marius Johansen (bruker på Tradisjonsbåtregisteret)

Jeg la merke til denne diskusjonen, her og et annet sted. En slik ordning forutsetter at det kun er båter i Tradisjonsbåtregisteret som vil være omtalt på wikien, og det virker ikke helt sannsynlig på sikt i og med at det er begrensa til norske tradisjonsbåter. Så langt jeg kan se vil da f.eks. utenlandskbygde fiskebåter, seilbåter, kanonbåter m.m. falle utenfor. Hadde de ikke da vært mer hensiktsmessig å ha en egen kategori for Tradisjonsbåtregisteret? Jeg ser av malene at det har vært forsøkt oppretta en Kategori:Tradisjonsbåtregisteret, men noen har lagt inn feil koding, så det skjedde ikke. Men det virker som om det var en tanke på et tidspunkt. Da kan båter være en felles, overordna kategori, mens Tradisjonsbåtregisteret får en egen kategori som gjør det mulig å holde det prosjektet helt rent for alt annet. Å ordne det er en enkel sak i og med at alle artikler i Tradisjonsbåtregisteret bruker malen Mal:Båt, som nå legger artiklene inn i Kategori:Båter og ev. ekstra kategorier. Det er en veldig enkel sak å legge inn at de også skal i Kategori:Tradisjonsbåtregisteret, det kan jeg hvis ønskelig ordne på noen sekunder. Chris Nyborg 8. feb 2013 kl. 10:27 (CET)

jeg støtter det, men det bør nok avklares med de som har opprettet registeret. har du oversikt? Nils

Spør litt rundt på NLI, så finner vi sikkert ut av det. Chris Nyborg 8. feb 2013 kl. 11:44 (CET)
Hei Nils! Det er jeg som har vært ansvarlig for Tradisjonsbåtregisteret fra NLIs side, og selve registreringsskjemaet er lagd spesielt for dette prosjektet i samarbeid med Forbundet Kysten. Kategoriene derimot gjelder for hele wikien og må kunne brukes fritt av alle brukere. Kategorien båter er altså ikke forbeholdt Tradisjonsbåtprosjektet, men inngår som et element i wikiens kategorisystem. Jeg syns Chris sin idé om en egen kategori for prosjektet er god, og jeg skal foreslå dette for Forbundet Kysten. --Marianne Wiig 8. feb 2013 kl. 13:18 (CET)
Enig med Chris og Marianne. :-) Olve Utne 8. feb 2013 kl. 17:42 (CET)
Flotte greier! det tar litt tid å finne ut av strukturene her. Nils Marius Johansen 11. feb 2013

Forsideproblem

Hei, Forside:Oslo sentrum fungerer ikke som den skal, og jeg aner ikke hvor problemet ligger i malsystemet. Kan du klare å finne ut av det?

En relatert ting jeg kom på da jeg så dette problemet: Bruken av forsidemaler på årstallsidene fører til to svakheter. Det ene er at de ikke lenger fungerer som navigasjonssider slik det var tenkt, og gir ikke noe inntrykk av hva som foregikk i året det gjelder fordi utvalget blir tilfeldig. Det andre svakheten er at det svært ofte tomt på det meste av siden, så det gir inntrykk av at vi har dårlig med artikler. Se f.eks. 1972, der vi har tre døde og intenting annet. Alternativt kan det bli som 1945, som er fullstendig uoversiktlig og ender opp med å se amatørmessig ut. Jeg heller sterkt til at vi gjenoppretter de opprinnelige kronologisidene, og i stedet bruker forsidene til å presentere artikler, for jeg ser ikke noen fornuftig funksjon i sidene slik de fungerer nå. Et klikk på et årstall gir ingen, eller i beste fall liten, mulighet til å orientere seg om hva som foregikk rundt om i landet der året. Innspill? Chris Nyborg 13. feb 2013 kl. 10:21 (CET)

Kategorirydding

Hei Olve! Før du begynner å løse opp kombinasjonskategorier, er det fint om du noterer deg hvilke underkategorier Aure kommune inneholder i dag. De vil være til hjelp når vi skal finne minste felles multiplum for artikkellister. Det gjelder også ved oppløsning av (større) kombinasjonskategorier ellers i wikien. --Marianne Wiig 20. mar 2013 kl. 14:55 (CET)

Prestegjeld og prosti

Ser du sletta Kategori:Tingvoll prestegjeld og gjorde noen endringer som påvirka Indre Nordmøre prosti. Vi må diskutere hvordan vi skal ha det med prestegjelds- og prostikategorier, men det er ikke helt heldig å slette dem nå - hvis vi faller ned på å bruke dem er det synd å måtte gjenopprette og omkategorisere. Prestegjelds og prostikategoriene er rene områdekategorier innenfor den geistlige inndelinga av landet, ikke kombinasjonskategorier som skal splittes. Chris Nyborg 5. apr 2013 kl. 16:36 (CEST)

OK. Nå har prestegjeldene blitt erstattet av kirkelige fellesråd per kommune — men jeg kan gjerne avstå fra mer sletting der foreløpig, ja. :-) Olve Utne 5. apr 2013 kl. 17:02 (CEST)
Prestegjeldene er jo interessante som historiske enheter. Chris Nyborg 5. apr 2013 kl. 21:36 (CEST)

Kommune- og emnekategoriene

Hei, ser at du har fjerna kommunekategori på mange artikler, og også emne der dette er et av de som skal være med i artikkellista (som Kategori:Kirker]]. Viktig at du beholder enkeltdelene når du splitter kategorier. Det holder ikke med kommunedel (som Kirklandet) eller underkategori (som katolske kirker) i og med at categorymatch skal bort. Alle artikler skal ha kommunekategori så sant de kan knyttes til en eller flere kommuner, og alt som kommer innafor et av temaene i Mal:Artikkelliste skal også være med. Chris Nyborg 8. apr 2013 kl. 18:09 (CEST)

Artikler? I så fall er det rene uhell. Skal gå over endringene mine... -- Olve Utne 8. apr 2013 kl. 18:10 (CEST)
Jeg var litt vel spesifik - det samme gjelder bilder. Det er mulig at du ikke hadde fjerna noe på artikler, men at de som det mangla kategorier på hadde manko fra før., jeg har i vært fall lagt inn kategorier på et par nå nettopp, men det kan være gammelt etterslep. Det er et sterkt ønske om å bevare muligheten for å få opp lister over bilder knytta til en kommune, og det fungerer ikke uten å bruke catmatch hvis vi tar bort for mange kategorier. Med kommune- og hovedkategoriene kan man velge enten liste som henter i filnavnerommet, eller man kan bruke det avanserte kategorisøket. Inntil vi eventuelt finner en bedre løsning må vi holde på de grunnkategoriene, selv om vi på bilder ellers kan gå noe lenger med å fjerne dobbeltkategorisering.
OK — hadde inntrykk av at bilder var unntatt fra grunnivåregelen. Apropos grunnkategorier: Skulle ikke Volda orkester ha grunnkategorien Kategori:Musikk? -- Olve Utne 8. apr 2013 kl. 18:19 (CEST)
Musikk er ikke med i artikkellista, så nei. Dersom det er et spesielt prosjekt for et område er det en ting, men ellers er ikke musikk med på liste. Den består av aviser, næringsliv, foreninger, bygninger, garder, kirker, museer, utdanning, personer og veger, se f.eks. Liste over artikler om Aremark kommune. Chris Nyborg 8. apr 2013 kl. 18:36 (CEST)

Et annet spørsmål, forresten: Vet du om det er bestemt at fødsels- og dødsdatokategoriseringen skal ut? -- Olve Utne 8. apr 2013 kl. 18:31 (CEST)

Ja, det ble bestemt før jeg var tilbake på NLI, så jeg vet ikke akkurat når det skjedde - antagelig på det store kategorimøtet man hadde en gang i 2012. Det gjelder også datokategorier generelt. Chris Nyborg 8. apr 2013 kl. 18:36 (CEST)
Sendte deg en e-post nå. -- Olve Utne 8. apr 2013 kl. 18:45 (CEST)

Kategori:Fartøy

Ser, med glede, at du har teke opp fartøykategorisering. Saknar to kategoriar som fiskeriregisteret har brukt sidan det vart oppretta rundt 1920: 1. Skøyte og 2. Kryssar eller krysser alt etter kva målføre du vel. Sjå fyrste bilete i stykket http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Fart%C3%B8yet/b%C3%A5ten_sine_lengdem%C3%A5l fyrste del av skissa kjem frå fiskeriregister på 1920-talet. Har fundert litt på dette med Kategori:Jakt og Kategori:Gavlbåt eller Gavl. Er grensene mellom desse klare ? --Oddvar Høydalsvik 28. apr 2013 kl. 23:23 (CEST)

Kategorisering av emneforsider

Jeg la inn en ekstra parameter i Mal:Emnemal. Med "kategorisering=" kan man overstyre kategorisering etter {{PAGENAME}}, hvilket er nødvendig i noen tilfeller hvor en forside henter inn fra flere kategorier. Se f.eks. Forside:Slektshistorie for bruk. Chris Nyborg 3. jul 2013 kl. 11:09 (CEST)

OK. :-) Olve Utne 3. jul 2013 kl. 12:28 (CEST)