Brynsetertjern (Øvre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Brynsetertjenn
Basisopplysninger
Kart-Fisketretjenna.jpg
Bildetekst: Kart over Brynsetertjenn, med indre del av Tryterudvassdraget
Areal: 38.000m²
Høyde: 561 moh.
Vassdrag: Drammensvassdraget
Kommune: Øvre Eiker
Fylke: Buskerud
Koordinat: 59°41′28″ N 9°58′34″ Ø

Brynsetertjenn er et skogstjern i Øvre Eiker kommune. Det har et flateinnhold på rundt 38.000m2 og ligger i utmarka rundt 5 kilometer sør for gårdene Horne og Stenshorne. Skogen rundt tjernet tilhører tre ulike gårder: Nordre Horne, Mellom-Horne og Utenfjellskogen under Stenshorne. Tjernet ligger 586 m.o.h. og er ett av de innerste tjernene i Tryterudvassdraget. Det har avløp gjennom en bekk som renner sammen med bekken fra Dritertjenn og munner ut i Øvre Fisketjenn. Slettfjellveien går rett forbi tjernet.

Navnet kommer åpenbart av Brynsetra, som lå på nordsiden av tjernet. Det er imidlertid tvilsomt om dette er det opprinnelige navnet, i og med at gården Bryn neppe har hatt setermark i dette området. På Rynnings kart fra 1826 er det nevnt som «Skistadsæter Kj.»[1] Oddvar Foss skriver dessuten at Brynsetertjern skal ha vært et eldre navn på Åletjenn. Det er uklart hva som er årsak til disse navneendringen.

Referanser

Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Brynsetertjern (Øvre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!