Bullgården i Fredrikstad

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Bullgaarden)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bullgården
Bullgaarden.jpg
Bygningsdata
Byggeår: 1767
Første eier: kjøpmann Aanen Paus
Andre eier: kjøpmann Peter Bull
Materiale: mur
Formål: bolig
Adresse: Toldbodgaten 37
By: Gamle Fredrikstad
Kommune: Fredrikstad
Fylke: Østfold

Bullgården, Toldbodgaten 37, ligger i åttende kvartal i Gamlebyen i Fredrikstad. Gården ble oppført etter bybrannen i 1764, og stod ferdig i 1767. Byggherre var kjøpmann Aanen Paus. I 1775 kjøpte kjøpmann Peter Bull gården og hadde her sin meget standsmessige bolig og det er etter ham gården har sitt navn.. Peter Bull kjøpte også nabogården, Prestegården, på hjørnet mot Voldportgaten. I bakgården oppførte han et to-etasjes gårdshus med leiligheter, drengestue, bryggerhus og diverse lagerrom. Her drev han også sin handelsvirksomhet og tobakksfabrikk, Peter Bulls Rapee Fabrique, som i 1787 hadde ialt syv tobakkspresser.

Opprinnelig hadde gården fra 1767 mansardtak, mens den idag har saltak. Gården ble hardt skadet under bybrannen i 1830, og store deler av interiøret og taket ble ødelagt. Selv om eksteriøret fremstår som før brannen, ble taket endret.

Gården ble overtatt av Tollvesenet i 1855 som eide den frem til 1915 da Postverket kjøpte den. «Gamle Fredrikstad» postkontor holdt til i første etasje helt frem til 1988, da det flyttet til Raadhusgaten. Idag (2008) er det leiligheter i Bullgården, og i kjelleren holder Fredrikstad Hvalfangermuseum til om sommeren.

Galleri

Kilder

  • Fredrikstad byleksikon
  • Hals, Harald: «Gater og hus», i Fredrikstad. Gamlebyen og festningen, utg. Riksantikvariatet, Oslo 1934

Koordinater: 59.20375° N 10.95216° Ø