Carsten Hopstock

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Carsten Henrik Hopstock (født 13. mars 1924 i Kragerø, død 31. januar 2014 i Oslo) var en norsk kunsthistoriker.[1]

Hopstock begynte sin museumskarriere i 1945 ved å være med å bygge opp Berg-Kragerø Museum. Han tok magistergraden i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo i 1953 med historie og klassisk arkeologi som sidefag. I 1954 ble han tilsatt som konservator ved Byavdelingen ved Norsk Folkemuseum i Oslo, og han arbeidet her inntil pensjonsalderen. Han hadde gjennom dette også ansvaret for Bogstad Stiftelse og Norsk Farmasihistorisk Museum. Viktige arbeider på Folkemuseet var etableringen av Enerhaugen og Chrystiegården.

I tillegg til arbeidet ved Folkemuseet var Hopstock engasjert i utviklingen av flere andre av landets viktige kulturhistoriske institusjoner, så som Ulefos hovedgård, Jarlsberg hovedgård, Eidsvollsbygningen og Baroniet Rosendal.

Hopstock har et stort forfatterskap, både av strengt faglige verker og av mer populærvitenskapelige. Han var en svært populær foredragsholder og deltok også i en rekke tv-programmer. Han ble regnet som en av våre fremste eksperter på antikviteter fra bymiljø.

Familie

Han var sønn av Frantz Philip Hopstock (1891–1977) og Lilly Bøhme Haanshus (1887–1982). Faren var apoteker i Kragerø og av Hopstock-slekt. Carsten ble gift med bildekunstneren og forfatteren Kirsti Hopstock (f. Kirsti Marianne Nygård-Nilssen), og dermed svigersønn av tidligere riksantikvar Arne Nygård-Nilssen og bildehoggeren Maja Refsum.

Utdrag av forfatterskapet

  • Kirkegaten Kragerø – bebyggelsen i byens gamle sentrum, Kragerø- og Skåtøy historielag 2001
  • Bogstad – et storgods gjennom 300 år (to bind), Boksenteret/Bogstad stiftelse 1997
  • Apoteket i det medisinske liv i en norsk småby gjennom 200 år – Kragerø Apotek 1770–1970, Kragerø 1970
  • Norwegian design – from Viking Age to industrial revolution, Dreyer 1958
  • Stil og smak i 6000 år (sammen med Stephan Tschudi-Madsen), brevkurs i flere utgaver

Litteratur

  • Bing, Morten og Kjos, Torgeir. Norge i Europa- Festskrift til Carsten Hopstock. – Oslo : [M. Bing, T. Kjos], 1994 – 132 s.
  • Hebbel, Hermann. Hopstocks- Förster und Baueren im Harz. – Boffzen/Oslo/København : [H. Hebbel], 1975 – 112 s.

Referanser

  1. Torgeir Kjos, Carsten Hopstock i Norsk biografisk leksikon.

Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Carsten Hopstock» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.