Christian Dag Spangen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Dag Spangen.
Foto: Hentet fra Norges tannleger (1963)

Christian Dag Spangen (født 10. mai 1903Østre Norderhaug i Løten, død 18. april 1976 i Løten) var tannlege og slektshistoriker. Spangen praktiserte som tannlege i Sogndal, Halden og Nord-Odal før han i 1952 overtok sin avdøde brors praksis i hjembygda Løten. Hele sitt liv var han interessert i historie, og innen slektshistorie var han særskilt interessert i «våbenførende bondeslekter» fra traktene rundt Mjøsa, gjerne slike som påviselig stammet fra adelsslekter i middelalderen.

I Norsk Slektshistorisk Tidsskrift (NST) hadde Spangen sin første artikkel på trykk i 1934. Fire år senere tok han et initiativ som 25. juni 1939 resulterte i stiftelsen av Hedmark slektshistorielag. Spangen var i flere år styremedlem i foreningen og dessuten redaktør for bind I og bind IV-VII av foreningens tidsskrift. Allerede i 1944 ble han æresmedlem. Han var også varamann til styret i Norsk Slektshistorisk Forening.

Spangen utarbeidet et lokalt diplomatarium for Hedemarken, kalt «Hedemarksregisteret». Til diplomatariet samlet han samlet han opplysninger fra de sju gamle prestegjeldene på Hedemarken fra tida før 1700. Spangen fikk aldri publisert registeret, men Statsarkivet i Hamar har siden registrert det og publisert det i Digitalarkivet. Statsarkivet i Hamar er også i besittelse av Spangens privatarkiv.

Kilder