De vergeløse (film)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Georg Richter i hovedrollen som «Albert» i filmen.

De vergeløse var en film fra 1939, basert på en roman av Gabriel Scott utgitt samme år, og filmen brakte slik samtidslitteraturen sterkt inn i spillefilmen. Filmen ble produsert, regi og manus av Leif Sinding og var den tydeligste indignasjonsfilmen så tidlig i norsk filmhistorie hvor temaet barn som blir dårlig behandlet. Filmen var en publikumssuksess og en samfunnsvekker og det første sosiale drama og film som satte problemer under debatt.

Jolly Kramer-Johansen laget filmusikken, dramatisk illustrasjonsmusikk og et symfonisk forspill. Eksteriørscenene fra gården ble tatt på småbruket og tidligere husmannsplassen Meklenborg under HoffHovseter i daværende Aker. Filmen hadde premiere 28. september 1939 på Klingenberg kino og er en time og 13 minutter lang.

Handling

Albert er en gutt på 16 år som bor i en småby sammen med sin mor som livnærer seg hovedsakelig ved salg av hjemmebrent og ved prostitusjon. Det lokale vergerådet griper inn og Albert blir plassert på gården Flugum. Her er det også er andre vergerådsbarn som må arbeide for bonden som slaver, lange dager og med lite og dårlig mat. Barna blir holdt i uvitenhet og isolasjon da de ikke får gå på skole og blir ofte slått, av både bonden og kona. Albert har imidlertid med seg kunnskaper inn i dette miljøet, noe som blir sett på som svært verdifullt og han får kallenavnet «Studenten». Folk på nabogården vet hva som foregår, men tør ikke å melde fra, og alt er tilsynelatende i orden når inspektøren kommer på besøk.

Da en av guttene, Lorang, rømmer og blir tatt, blir han slått halvt fordervet og stengt inne i kjelleren. Til tross for dette, rømmer også Albert en dag da han ikke orker mer. Han blir også tatt, men klarer å bløffe slik at han unngår Flugumbondens grusomme straff. Albert dropper videre rømningsplaner da den nye jenta Gunda kommer til gården, han blir forelsket i henne og hun forteller ham at hun er gravid etter et overgrep fra inspektøren på det vergerådshjemmet hun bodde i på Vestlandet.

Barnas trøstesløse tilværelse blir brått avbrudt da faren til et av barna kommer hjem fra sjøen, og etter et større oppgjør mellom ham og Flugumsbonden og hans kone, tar sjømannen tilslutt med seg alle barna til Oslo og klager inn virksomheten til myndighetene.

Rolleliste

Tryggve Larssen som «Flugum» og Rolf Christensen som «Myrbråten».
Den hensynsløse familien Flugum, Tryggve Larssen til venstre i rollen som Flugum, Emmy Worm-Müller som fru Flugum og barna spilt av Kjell Willy Johansen og Irene Thomsen Lie.

Eksterne lenker