Dyrafjeld

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Dyrafjeld»
Dyrafjeld.jpg
«Dyrafjeld» i sin hjemmehavn ved Sollerudstranda skole.
Foto: Pål Giørtz (2018).
Kjennesignal LFUQ
Egennavn: «Dyrafjeld»
Andre navn: «Anna Kristina»
Båttype Jakt (fartøytype)
Materiale Tre
Lengde 33,53 fot
Største bredde 6,4 fot
Bruttotonnasje 80,45
Byggeår 1889
Båtbygger: John Børve
Framdriftsmidler: Seil, hjelpemotor
Motortype Volvo TMD 100A, 225hk
Kommune Oslo kommune
Lagstilhørighet andre: Norsk Forening for Fartøyvern
Vernestatus Vernet i 1990

«Dyrafjeld», eks «Anna Kristina» ble bygget på Stangvik i SurnadalNordmøre i 1889. Båtbygger var John Børve og byggherre var Martinus Olson Ansnes. Opprinnelig var fartøyet rigget som jakt, det vil si med en mast, men i 1918 ble hun rigget om til galeas av praktiske årsaker.

Bruk

«Dyrafjeld» ble den første tiden brukt i fiskeoppkjøp og frakt- av eieren Johannes Skarsvaag, hovedsakelig klippfisk og sild. «Dyrafjeld» seilte hvert år nordover til Lofoten og Finnmark for å kjøpe opp fisk til klippfisk. Fisken ble sløyet, flekket og så saltet direkte i rommet. Så ble den transportert sørover igjen og tørket på bergene ved handelstedet NordbotnFjellværøy utenfor Hitra hvor Skarsvaag holdt til. Sildeoppkjøp var hovedsakelig om høsten langs Helgelandskysten. Denne ble saltet på tønner og eksportert, hovedsakelig til områder rundt Østersjøen.

Deretter fraktet «Dyrafjeld» i årene 1911-1931 kalk for Hylla kalkverk (i dag Franzefoss Bruk) til Trondheim, hvor kalken ble lastet over på jernbanevogner. Mange av disse gikk til Ranheim papirfabrikk.

Fra 1930-1970 tallet gikk hun som motorjakt i fraktefart langs kysten.

Restaurering

Skoleskip

Skoletilbudet egner seg hovedsakelig for elever som har tenkt seg en yrkesfaglig studieretning på videregående skole. Tilbudet er em blanding av teoretisk undervisning og praktisk arbeid. Det tas sikte på at den teoretiske delen i størst mulug grad gjennomføres når fartøyet er i opplag.

Den teoretiske delen utgjør omtrent halvparten av undervisningstiden og blir tildels integrert i praktisk sammenheng. En konsentrerer seg om kjernefagene norsk, engelsk, matematikk og samfunnsfag. I de øvrige fagene følges periodiske undervisningsopplegg som avsluttes med skriftlige prøver.

Praktisk arbeid består hovedsakelig av skipsarbeid, enten det er rengjøring, vedlikehold av maling og lakk, maskinvedlikehold eller seiling, ror- og bysse-vakter og seilmanøvre, fortøying. Pensum svarer til «sjøaspirantkurs» fra forrige århundre.

Kilder


Koordinater: 59.911781° N 10.64205° Ø