Edel Sødahl (1917–1965)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Edel Sødahl.
Foto: Falstadsenteret, ukjent fotograf (1939)

Edel Schive Sødahl (født 9. juli 1917 i Trondheim, død 23. desember 1965) var fange på Falstad ved flere anledninger (med fangenummer 1465 og 1602) og Grini med fangenummer 10986) under andre verdenskrig.

Familie

Hun var søster til Ragna og Bertram, som også ble tatt til fange under krigen. Etter krigen gifta hun seg med sin Odd Sørli, og de bosatte seg i Trondheim.

Motstandskvinne

Under andre verdenskrig drev hun kurervirksomhet og fikk bl.a. smugla til seg rapporter og detaljerte opplysninger om totur og mishandlng mot motstandsfolk.Hun ble arrestert flere ganger. Fange på Falstad og Grini).

Fanget, arrestert og torturert

Høsten 1943 satte Gestapo og den norske agenten Henry Rinnan i gang massiv opprulling av motstandsnettverket i Trondheim. Blant de mange arresterte under "Aksjon Nidaros" finner vi motstandskvinnen Edel Sødahl. Hun ble arrestert 20. oktober 1943 sammen med sine søsken. Hun ble tatt inn til avhør på Vollan, deretter fange på Falstad, for til sist å havne på Grini, der hun ble krigen ut. Pinslene som fulgte skulle komme til å prege henne for resten av livet.

Edel var forlova med Odd Sørli, en kjent motstandsmann. Siden Gestapo ikke fikk tak i ham, så arresterte de søsknene Ragna, Edel og Bertram i hans sted. Edel gjennomgikk hard tortur og ble sendt til Falstad i november 1943. Sødahl ble også arrestert for å ha hatt samband med Vædalsgutta. Hun fikk smugla til seg en fullstendig rapport og detaljerte opplysninger om de mishandlinger og den tortur som Karsten Verdal, Odd Vullum og Øystein Langseth hadde vært utsatt for. Den verdifulle dokumentasjonen Verdalsgutta hadde gitt fra seg var skrevet på klosettpapir og sydd inn i fôret på Sødahls kåpe. P.g.a. tungt regn, ble denne viktige dokumentasjonen dessverre ødelagt. Men etter krigen vitna Sødahl selv mot tiltalte i den såkalte Værdal-saken, der både Rinnan selv er omtalt og Sødahls vokterske Solveig Kleve. [1]

I et radiointervju fra 1965 forteller Edel om den mishandlinga hun gjennomgikk i Henry Rinnans «bandekloster»:

Vi var til forhør oppe i Bandeklosteret i to døgn, og det var en fryktelig påkjenning. (…) Det var svært brutalt, for de drakk veldig mye og jeg tror ikke de var klar. Det så ut som de frydet seg over å mishandle folk. (…) Jeg hadde jo merker etter i lange tider etterpå.

Edel døde bare 48 år gammel, ikke lenge etter at dette intervjuet ble tatt opp og før det ble sendt på radio. [2]

Ettermæle

I 2021 satte Falstadsenteret opp omvisningen "Hvorfor glemte de kvinnenes innsats", der de tok utgangspunkt i Sødahls historie. Bl.a. kunne publikum lytte til radiointervjuet beskrevet over i Kommandantboligen på Falstad]. [3]

Referanser

  1. De dødsdømte ble pint så de tilsto mer enn de hadde gjort. Frk. Sødahl vitner i Rinnan-saken. Hun har selv vært under «behandling» av Rinnan. NTB-sak på forsida av Romsdals Budstikke 07.06.1946. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Årbok 2013 Levanger historielag. Historielaget, 2013, s. 206. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. https://falstadsenteret.no/hva-skjer/event/omvisning-hvorfor-glemte-de-kvinnenes-innsats

Kilder og litteratur