Ekebergskråningen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Ekebergåsen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ekebergskråningen er et populært turområde, med god utsikt over Oslo
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)
Skråningen har lenge vært et viktig utfluktsområde.
Foto: Ukjent /Riksantikvaren (1912).

Ekebergskråningen er hellinga fra Ekeberg ned mot Oslofjorden, på vestsida av høyden. Området kalles også Ekebergskogen eller Byskogen. Delen mellom Mosseveien og Kongsveien og noen mindre områder øst for Kongsveien og Ekebergbanen utgjør – med unntak av de bebygde områdene langs Karlsborgveien og SjømannsskolenEkebergskråningen naturreservat.

I 1889 kjøpte Kristiania kommune opp omkring 800 dekar i skråningen, og la ut dette som friområde. Med noen unntak, som Sjømannsskolen fra 1917, har det blitt bygd lite på den kommunale eiendommen. I 1940 anla okkupasjonsmyndighetene Ekeberg krigskirkegård der. Den ble nedlagt i 1952/ 1953, og gravene ble flytta til Alfaset gravlund. Bare noen trapper fra det omfattende anlegget er nå synlig i landskapet. I dette området har det siden 2006 vært planer om en skulpturpark, men spørsmålene rundt dette er i 2013 ikke helt avklart, da det ble sterk motstand mot prosjektet. Nedenfor stedet hvor kirkegården er Svenskesletta som nå er en hundeslette, der det er tillatt å la hunder gå uten bånd.

I 1990-åra ble fornminner i området merka med skilt. Det er flere skålgroper og båtgraver i området, og Jernalderstien fører forbi flere slike oldtidsminner.

Kilder

Koordinater: 59.898602° N 10.758226° Ø