Enok O. Simonnæs

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Enok O. Simonnæs (født 7. november 1856 i Sande, død 1947) var en av de mest betydningsfulle fotografene i Ålesunds historie, med en yrkeskarriere i byen på 35 år.

I barndommen måtte han reise ut og tjene til livets opphold allerede som åtte-åring. Etter å ha tjent endel år som gårdsgutt kom han til Kristiania for å gå Det Norske Jægerkorps' Underoffiserskole. I fritida sørget han for å skaffe seg utdannelse i fotograffaget. Han overtok først en fotografisk forretning i Sandefjord og var der i to år før han dro til Kristiansand der han bestyrte Carl Ludvig Endresens atelier fram til 1885. Det året finner vi ham i folketellinga, hvor det framgår at han jobba hos Endresen og var bosatt i Skippergata 13.

Han kom tilbake til Sunnmøre; først Herøy men flyttet snart til Ålesund hvor han startet forretning på Eriksenbryggen (St. Olavs plass) i 1890. Han fungerte mest som portrett- og familiefotograf. I Aalesunds Museum finnes en del fotografiske glassplater etter ham der flertallet er familiebilder, men også en del uidentifiserte gardstun finnes. Atelieret brant ned under Ålesundsbrannen i 1904, det meste av arbeidet gikk tapt. Han bygget samme år nytt atelier i Notenæsgade, og holdt det gående til 1920 da det ble overtatt av Peder Karl Ingvald Giske og Bastian Spelkavik.

Han bodde også i Notenæsgade allerede i folketellinga 1900, sammen med en søster. Han hadde også nevøen Olaf Andreas Simonnæs i lære i noen år.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Enok O. Simonnæs er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.