Even Fodstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Maleri av Even Fodstad.
Foto: Østre Toten kommunearkiv

Even Fodstad (født 25. desember 1872Fostad i Østre Toten, død 25. juli 1952Gjøvik) var gardbruker og lokalpolitiker. Bonden på Tømmerhol satt som ordfører i Østre Toten i periodene 1911-13 og 1926-28. Fodstad representerte Bondepartiet, i hans første ordførerperiode under navnet «Næringspartiets liste». Fodstad tilhørte miljøet av større gardbrukere i den sentrale delen av Østre Toten som dominerte kommunepolitikken før Arbeiderpartiet fikk ordføreren i 1935.

Bakgrunn

Fodstad var sønn av Martinius Rogneby på Fostad og Petra f. Hveem. Etter middelskolen arbeidde han tre år som kontorist i Tønsberg. I 1899 ble Even Fodstad gift med Petra Tømmerhoel, og tre år seinere tok de over farsgarden hennes.

Gardbruker

Tømmerhol, et par kilometer nord for Fostad, var en betydelig gard. Da Even Fodstad flytta dit, var det sveiser, budeie, barnepike, jordbruksarbeider, to innejenter og husholderske på Tømmerhol, i tillegg til flere husmenn. I Fodstads brukertid ble de fleste husmannsplassene solgt fra garden, blant annet EngSkreia, og i tillegg solgte han jord til nye småbruk og arbeiderbruk på nordsida av Tømmerholshøgda, i skråningen ned mot tettstedet Kapp.

I 1910 hadde Even og Petra Fodstad døtrene Hanna og Margit, i tillegg til sønnene Hans, Bjarne, Einar, Aksel og Trygve. Den nest eldste sønnen, Einar (1907-96), tok over Tømmerhol etter foreldrene.

Lokalpolitiker

I 1907 kom Fodstad inn i herredsstyret, der han satt fram til 1928, riktignok bare som første varamann i perioden 1922-25. Fodstad hadde også flere andre kommunale verv; blant annet var han formann i ligningsnemnda og overligningsnemnda samt overformynder. Han satt som ordfører i to perioder, men med 15 års mellomrom: 1911-13 og 1926-28.

Ettermæle

Fodstad døde 25. juli 1952, etter ei bilulykke på Totenåsen. Aftenposten skreiv at

Fhv. gårdbruker Even Fodstad, som ble skadet ved bilulykken på Totenåsen torsdag eftermiddag, døde i dag på Gjøvik sykehus. Fodstad satt, som opplyst i går, ved siden av sjåføren i styrehuset på lastebilen da den kjørte utfor veien og gikk rundt flere ganger.

Avisa skreiv videre at «Fodstad fant seg venner overalt og var kjent for sin slagferdighet og sitt gode humør. Tross sin høye alder var han frisk og kjekk like til det siste».

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Forgjenger:
 Adolf Rogneby 
Østre Totens ordfører
Etterfølger:
 Ole Weflen 
Forgjenger:
 Kristian Ørud 
Østre Totens ordfører
Etterfølger:
 Ole Aass