Finstad (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Finstad
Kommune: Lørenskog
Fylke: Akershus
Gnr.: 98
Utsikt over jordene på Øvre Finstad etter innhøstinga i 2008. I bakgrunnen Nesåsen. Stabburet på gården er fra begynnelsen av 1800-tallet.
Foto: André Clemetsen

Finstad er en matrikkelgård i Lørenskog kommune, gnr. 98. Finstad grenser i sør til Rud, i øst til Feiring og Nes, i nord til Løken og i vest til Vallerud og Nordre Hauger.

Navnet var opprinnelig Finnsstaðir, som peker mot at en viss Finn var den første brukeren, og at gården ble selvstendig i tidlig vikingtid. Den gamle uttalen er fi`nnsta. Finstad ble ikke liggende øde i senmiddelalderen. Småparter var kirkegods i 1390-åra, og resten var kanskje bondegods. I 1417 ser gården ut til å ha blitt solgt til Hovedøya kloster, og etter reformasjonen ble kronen eier. I første halvdel av 1700-tallet var Finstad borgergods, men i 1756 fikk brukeren kjøpe gården.

Fra 1764 var det to hovedbruk, Øvre og Nedre Finstad, som lå på hver sin side av den nåværende Losbyveien. På Nedre Finstad, der det ei tid var skysstasjon (nedlagt 1924) og landhandel, ble låve, fjøs og stall revet et par år etter at OBOS kjøpte eiendommen i 1964 og siden bygde den ut. Landhandelen er nå innebygd i Finstad Legesenter, og hovedbygningen på Nedre Finstad står fremdeles og har adresse Losbyveien 38. På Øvre Finstad, der det fremdeles er gårdsdrift, er et stabbur fra tidlig 1800-tall den eldste bygningen. Gården ble for øvrig rammet av brann både i 1928 og i 1950, begge gangene som følge av barns lek med fyrstikker. På den tidligere husmannsplassen Finstadenga er den gamle husmannsstua ennå i bruk, og første etasje kan være fra første halvdel av 1700-tallet.

Det ble opprettet skole på Finstad i 1883, men da skolene på Solheim og Fredheim overtok elevene i 1913, ble det i stedet pleie- og gamlehjem der. I 1982 ble det igjen skole på Finstad.


0230 Lorenskog komm.png Finstad (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.