Fjerdingen (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Fjerdingen (Oslo)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjerdingen slik strøket så ut i 1942. Smuget til høyre er Fattigstugangen og til venstre Slåmotgangen. I bakgrunnen ser vi spiret på Østre frikirke i Lakkegata 47.
Kart over Fjerdingen fra 1861.

Fjerdingen var et forstadsområde nord for Vaterland i Christiania. De to forstedene Vaterland og Fjerdingen var adskilt av tomtene langs Brugata, som hadde tilhørt kjøpstaden siden 1784. Begge ble overført fra Aker herred i 1839. Strøket tilhørte seinere Jakob menighet.

Christian Krohgs gate går gjennom området, og het til 1896 Fjerdingens Gade. Noen andre gater, som Slåmotgangen og Øvre og Nedre Vaskegang, har beholdt sine gamle navn. Fattigstugangen er forsvunnet, i likhet med Hågangen og Borgensgangen. Hausmanns gate endte opp i Fjerdingen fram til 1890, da den ble forlenget over Hausmans bru. Omkring 1900 var det på tale å slå Osterhaus’ gate gjennom strøket fra Storgata til Christian Krohgs gate. Fjerdingen ble fullstendig sanert i etterkrigstida, omtrent på samme tid som saneringa av Vaterland.

Christianias første sykehus for fattige sivile ble grunnlagt i Fjerdingen i 1742 av rådmann B.S. Fleischer. Det lå på eiendommen som nå er Christian Krohgs gate 44. En rapport om sykehuset i Fjerdingen fra 1776 kunne berette om elendige hygieniske forhold. Mot slutten av 1770-åra gikk sykehuset over til å bli en slags pleiestiftelse for sengeliggende og funksjonshemmede, mens sykehusfunksjonen ble flytta andre steder. Fra 1807 kjenner man Fjerdingstuene, noen fattigstuer langs Fjerdingens Gade.

Det var en del industri i området, knytta til Akerselva. Av denne er det lite som er bevart, men Brødrene Ottesens Dampchokoladefabrikk, tegnet av Ove Ekman og Einar Smith, står fortsatt i Nedre Vaskegang 2/4. Schous bryggeri (etablert som Youngs bryggeri i 1821, overtatt av Christian Schou i 1837) holdt til i Fjerdingen fram til det ble flyttet til Trondheimsveien 2 i 1873.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.9144° N 10.7585° Ø