Frognæs

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Deler av anlegget sett mot nord, med Sophus Lies gate som går opp mot Bygdøy allé, Gimlekomplekset og tårnet på Frogner kirke. Den hvite villaen bak til høyre er Thomas Hefyes gate 7. Bygningen med de tre buene er orangeriet.

Frognæs, også i perioder kalt Sommerfryd og Wilhelmsborg, var opprinnelig et løkkeanlegg fra 1812 og ligger idag i Drammensveien 79 (villaen) og Thomas Heftyes gate 8 (ambassaden) i Bydel Frogner i Oslo kommune og hvor Storbritannia siden 1906 har hatt både ambassade og ambassadøresidens.

Historie

Schriver

Løkka ble skilt ut fra Frogner hovedgård i 1812 da eiendommen ble kjøpt kjøpmann Rasmus Rasmussen Schriver (1767–1819) etter å ha forpaktet den en en periode. Schriver døpte stedet til Sommerfryd og hadde løkkebygningene nede ved Drammenveien.

Wraatz

Etter Schrivers død ble løkkeanlegget kjøpt av byens postmester Martin Wilhelm Wraatz (1778–1831) i 1820 og fikk da navnet Wilhelmsborg. Wraatz flyttet hovedbølet og lot oppføre en ny grunnmuret hovedbygning øverst på eiendommen, tegnet av Chr. H. Grosch.

I 1844 ble løkkeeiendommene Gimle i nord og Frederiksgave i øst skilt ut, sistnevnte kjøpt av Frederik Stang.

Heftye

Hovedbygningen
Britisk Minister hotel, Drammensveien. - no-nb digifoto 20160119 00050 NB NS 000109D.jpg
Bygningen som britisk ambassadørresidens. Inngangspartiet er bak karnappet til høyre.
Foto: Narve Skarpmoen/Nasjonalbiblioteket (mellom 1906-1930).
Bygningsdata
Byggeår: 1858–1859
Første eier: Thomas Joh. Heftye
Andre eier: Thorvald Egidius
Tredje eier: Thomas Fearnley
Arkitekt: Heinrich Ernst Schirmer og Wilhelm von Hanno
Materiale: mur
Teknikk: pusset tegl
Formål: Bolig, representasjon
Adresse: Drammensveien 79
Gnr.: 212
Bnr: 106

Enken etter Wraatz solgte eiendommen i 1852 til den 30 år gamle bankier Thomas Joh. Heftye som gav eiendommen tilbake navnet Frognæs. Gjennom noe flere tomteoppkjøp satt Heftye med en eiendom på rundt 200 dekar og fikk oppført dagens hovedbygning øverst på eiendommen hvor den såkalte Dragonstuen tidligere hadde ligget.

Det herskapelige huset i nygotikk og med framskutt midtparti i hele bygningens høyde ble bygget med tanke på representasjon og sto ferdig i 1859 med den store hagen som gikk helt ned til Drammensveien og med en kunstig anlagt dam i det sørøstlige hjørnet ved portnerboligen og adkomsten. Arkitekter for bygningen var Heinrich Ernst Schirmer og Wilhelm von Hanno. Fra huset er det fortsatt en flott utsikt over Frognerkilen og mot OscarshallBygdøy.

Frognæs var en landbrukseiendom hadde både fjøs, stall, stabbur, bryggerhus. Det var både kuer og hester, og det ble også produsert bygg, poteter, grønnsaker og rotfrukter til eget bruk. Ved folketellingen i 1875 bodde Heftye her med hustru og sine fire barn. I tillegg bode det 16 andre her; gårdfullmektig, gartner med hustru og sønn, kusk, budeie, kokke, tjenere og tjenestepiker. Ved denne tellingen hadde eiendommen fem hester og tre kuer.

Fearnley

Etter Heftyes død i 1886 og skiftet av hans formue, ble eiendommen i 1889 solgt til generalkonsul Thorvald Egidius (1822–1900) som skilte ut en rekke tomter og solgte to år senere videre den reduserte eiendommen i 1891 til skipsreder og industrimannen Thomas Fearnley (1841–1927).

Han bodde på eiendommen til 1898 og også i hans tid ble en rekke tomter utparsellerte. Et konsortium skulle kjøpe eiendommen med tanke på å ha et tivoli og selskapslokaler der, men klarte ikke å reise nok kapital, slik at eierskapet gikk tilbake til Fearnley. Han lot bygningen stå ubebodd i påvente av nye kjøpere, og var i perioder leid ut, blant annet til den tyske konsulen.

Storbritannia

I frykt for å keiserriket Tyskland skulle sikre seg eiendommen til sin diplomatiske representasjon, kjøpte Storbritannia eiendommen i 1906. Bygningen måtte da gjennomgå en omfattende modernisering, den manglet både elektrisitet, sentralvarme og tidsmessige vannrør.

Den britiske ambassaden bruker bygningen og anlegget som ambassadørbolig og til representasjon. Denne delen har fortsatt adressen Drammensveien 79.

Bygningen og eiendommen ble ikke rekvirert av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig, da den det sveitsiske konsulatet hadde fått overdratt disposisjonsretten under det tyske angrepet på Norge.

I første halvdel av 1960-tallet ble dagens ambassadebygningen mot Thomas Heftyes gate oppført, og har adresse nr. 8 til denne.

Bygningen har etter krigen hatt flere rehabiliteringer, i samarbeid med Riksantikvaren.

Bygningen

Bygningen er i to etasjer med høy underetasje, utført i pusset tegl i nygotikk og med framskutt midtparti på alle fire vegger i hele bygningens høyde. Det overbygde inngangspartiet er på sideveggen mot øst som også har et karnapp over begge etasjene med inskripsjonen «Herren Hegne Huset». Underetasjen er utført i granitt og her var det kjøkken med konfyr med glasserte fliser. Bygningen lå da den ble bygget i Aker kommune som på den tiden ikke hadde kommunal vannforsyning i dette området, slik at bygningen fikk vann fra privat kilde.

Bygningen er 26 meter langt, 17,6 meter bredt og 13,8 meter høyt. Den har sju pipeløp.

Første etasje er representasjonsdelen, og andre etasje rommer den private leiligheten. Denne har bibliotek, soverom, toalett og bad. Dette er idag også ambassadørens private leilighet.

Både hovedbygningen, hageanlegget, fjøset/stallen, lysthus, portnerbolig ble 20. september 1989 vernet etter Plan- og bygningsloven. Vernebestemmelsene omfatter også bnr 110 og 111 som er deler av den ubebygde skråningen ned mot Tostrup terrasse.

Galleri

Utendørs

Interiører

Kilder


Koordinater: 59.91424845° N 10.70461038° Ø