G.O. Skjellaug

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Briskebyen på Gjøvik. Den store trebygningen til høgre er Skjellauggården, som brant ned i 1964.

G.O. Skjellaug (født 18. mai 1868 i Stange, død 26. august 1955), egentlig Gunnar Olsen Skjellaug, var lekpredikant og vognfabrikant på Gjøvik.

Bakgrunn og familie

Han var sønn av lærer Ole G. Skjellaug og Pauline. Familien bodde i Stange på Hedmarken. G.O. Skjellaug ble gift med Elise (1865-1948) fra nabobygda Nes, og ifølge folketellingene fikk de dattera Maren og pleiesønnen John Edvin.

Til Gjøvik

I 1891 kjøpte han gården Storgata 37 i Briskebyen på Gjøvik og starta vognfabrikk. Skjellaug satsa stort, og i 1899 satte han opp en ny, ruvende trebygning på tomta. I gården, kjent som Skjellauggården, ble det innreda flere leiligheter, og i 1910 bodde det totalt 55 personer her.

Kona Elise dreiv ei stund spiseforretning og pensjonat. Skjellaug-familien disponerte sjøl andre etasje og kvisten i bakbygningen. En periode eide han dessuten naboeiendommen Storgata 39.

Fra vognfabrikant til lekpredikant

I noen år dreiv G.O. Skjellaug ganske stor bedrift i Storgata. Ifølge Adressebogen norske varer 1905-06 produserte han i tillegg til vogner både sleder og enkeltdeler til vogner, som hjul, lykter og skjæker. I folketellinga 1900 er det opplyst at hadde han fire lærlinger, lakkeringssvenn og salmakersvenn.

I neste folketelling, i 1910, er G.O. Skjellaug titulert som «Fhv. vognfabrikant». Han hadde da begynt som lekpredikant.

Han og kona er gravlagt på Gjøvik gravlund.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker

Andre vognfabrikanter på Gjøvik