Garmanngården

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Garmanngården i 2006.
Foto: Mahlum
Interiør i arrestlokalet hvor Hans Nielsen Hauge satt fengsla. Uthusbygningen står nå på Norsk Folkemuseum.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Garmanngården i Rådhusgata 7 i Oslo er en av de eldste bygningene i Kvadraturen. Enkelte deler av bygningen kan være fra 1622, to år før bybrannen som førte til at byen ble flyttet til dette området. Helt sikkert er det at man finner elementer fra 1625 til 1630-åra. Ankerjernene mot Dronningens gate viser årstallet 1647, som var da bygningen i alt vesentlig fikk sitt nåværende utseende. Landkommissarius Johan Garmann tok over gården det året, og har gitt navn til den. Den har også blitt kalt Landkommissærens gård.

I 1680-åra bodde stattholder Just Høeg i Garmanngården. Gjennom 1700-tallet hadde den flere eiere, og det ble utført en del ombygginger. Det meste ble gjort innvendig. I 1745 ble det forbudt med karnapper på byhusene, da de hemmet ferdselen. Ved en ombygging i 1760 ble noen karnapper på hjørnehuset, en høy gavl mot Rådhusgata, en midtgavl med heisinnretning mot Dronningens gate og et trappetårn mot gården fjernet. Hvelvede kjellere og svalganger mot gårdsrommet er bevart.

I 1734 ble bygningen Christianias nye rådhus. Det første rådhuset hadde forfalt, og Christian VI ga Garmanngården til byen. Årsaken til at kongen eide den var at den forrige eieren i 1712 hadde blitt arrestert for bedrageri, og gården ble inndratt. Rådhussalen i andre etasje mot Rådhusgata finnes fortsatt. Den ble brukt som møtelokale av borgerrepresentatene og Christiania magistrat og som rettssal. Den ble også leiet ut som teater-, konsert og festlokale. På loftet i rådhuset var det gjeldsfengsel, og det var også politistasjon og arrestlokaler i bygningen. Hans Nielsen Hauge satt fra 1804 til 1811 i ei celle i en bakbygning som nå står på Norsk Folkemuseum. Byadministrasjonen flyttet gradvis ut av bygningen etter hvert som det ble for lite plass. Rådstuen flyttet ut i 1843, og magistraten flyttet da over i nabobygningen Magistratgården i Dronningens gate 11. Fra 1866 var det bare en underpolitistasjon, Rådhusgata politistasjon igjen som var i virksomhet helt fram til 1963.

Gården ble freda i 1927. Den huset tidligere Forfatternes Hus, en samlokalisering av flere litterære organisasjoner fram til desember 2018. Fra april 2019 har Oslo Byes Vel, historieformidlingstjenesten Tidvis og bygningsvernsenteret Murbyen Oslo kontorer i bygningen.

Galleri

Litteratur

Eksterne lenker


Koordinater: 59.909093° N 10.744848° Ø