Georg W. Fossum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fossums fotografi av D/S «Donau» på vei ut fra Oslo havn, med Hovedøya i bakgrunnen, og en gruppe personer på kaia i forgrunnen.
Foto: Georg W. Fossum/Nasjonalbiblioteket (26. november 1942).

Georg Walter Fossum (født 11. august 1914, død 5. august 1995 i Oslo) var forretningsmann og amatørfotograf. Han er særlig kjent for å tatt bilder av deportasjonen av jødene som ble sendt med D/S «Donau» den 26. november 1942.

Fossum hadde under okkupasjonen flakket rundt i byen med kamera for å skildre smått og stort som skjedde for å skildre dagliglivet i en okkupert by, og sendte filmene til den norske legasjonen i Stockholm. Han hadde fått overlevert et moderne kamera fra en kontakt i fotobutikken Nerlien. Han fikk et hint fra en kontakt innen politiet om at noe var forestående denne morgenen, og tok med seg kameraet ned til havna for å se hva som skjedde. Han fikk sendt disse bildene med kureren Ragnar Storm Larsen til Stockholm, men Larsen fanget opp at Rinnanbanden var etter ham, slik at han måtte flykte og hanvet til slutt i Little Norway. Bildene ble derfor liggende i Norge til etter krigen før de ble fremkalt.

Fossum fortalte etter krigen at oppsamlingen og utskipingen skjedde i ro og taushet, og ingen motstand. Det var strengt vakthold, men ingen tok notis av ham mens han tok bilder.

Han er gravlagt sammen med sin hustru på Høybråten kirkegård i Oslo.

Kilder