Grefsen kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Grefsen kirke ligger i et villastrøk på Grefsen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2011)

Grefsen kirke er sognekirke for Grefsen menighet, som omfatter strøkene Grefsen og Sørbråten i bydel Nordre Aker i Oslo. Kirken ligger til Glads vei 45, rett før for den østlige enden av Grefsen kirkegård. I den vestlige enden av kirkegården finner man Grefsen kapell.

Tomta ble kjøpt inn i 1922, men det skulle ta tid før byggearbeidet kom i gang. I 1935 ble det tatt initiativ for å få starta opp, og i 1937 ble menigheten utskilt fra Vestre Aker. Året etter, den 23. september 1938, la biskop Eivind Berggrav ned grunnsteinen til en kirke basert på utkast fra kommunearkitekt Georg Greve. Berggrav sto også for innvielsen den 3. mars 1940, og han ga da kirken tilnavnet «Det levende håps kirke».

Bygningen er oppført i tegl som er slemma og kalka utvendig, og pussa innvendig. I skipet er det tregulv, mens det i kor og sakristiene er betonggulv, og i vindfang og vestibyle skiferheller. De innvendige vinduene er av tona antikkglass, utført av Bernhard Greve, bror av arkitekt Georg Greve. Et glassmaleri av Oddmund Kristiansen ble satt inn i 1965. Prekestolen er lagd av R. Tønsaker. Kirken har også et nyere maleri av Tor Olav Foss, «Den 9. time».

Kirken har et orgel lagd av Brødrene Torkildsen med 31 stemmer. Harald Herresthal var organist i kirken fra 1967 til 1973, det vil si fra slutten av studietida fram til han ble lærer ved Norges musikkhøgskole.

Det er tre klokker i kirken, som heter «Fredsklokka», «Sancta Maria» og «Sancta Margareta». Alle tre er støpt av Olsen & Søn, og de er stemt i molltreklang.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.954221° N 10.778815° Ø