Guttorm Sigurdsson

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Guttorm Sigurdsson
Personalia
Tittel: Konge av Norge
Regjeringstid: 2. januar 120411. august 1204
Fødselsdato: 1200
Bortgang: 11. august 1204
Dødssted: Nidaros
Foreldre: Sigurd Lavard og ukjent kvinne

Guttorm Sigurdsson (født 1200, død 1204) var Norges konge i en kort periode i 1204. Han ble hyllet som konge i Bergen av birkebeinerne bare fire år gammel, og døde samme år. Guttorm var sønn av Sigurd Lavard, og dermed sønnesønn av Sverre Sigurdsson. Moren er ukjent. Sigurd Lavard døde samme år som Sverre, og dermed ved Guttorm den mest åpenbare kandidat da Håkon Sverresson døde.

Siden Guttorm bare var et lite barn måtte han ha en formynderregjering. Håkon Galen, Sverre søstersønn, ble utnevnt til jarl og hirdleder. Den vesle kongen ble satt til fostring hos en annen søstersønn av Sverre, Peter Støyper. Han skulle samarbeide om å oppdra Guttorm med Einar Kongsmåg, som var gift med Guttorms tante Cecilia Sverresdotter.

Da Guttorm ble hyllet som konge var baglerne langt på vei slått. Håkon Sverresson hadde fått slått en kile mellom kirken og baglerne, og var på god vei til å få full kontroll over landet. Med en ny konge, og Håkon Galen som jarl, øynet en del baglere en ny mulighet. De tok derfor Erling Steinvegg til konge i Viken sommeren 1204. Erling ble sagt å være sønn av Magnus Erlingsson. Birkebeinerne klarte å få Guttorm hyllet også på Øyrating. Mens de jobbet med å klargjøre til kamp mot baglerne ble Guttorm syk, og døde 11. august 1204. Han ble gravlagt i Kristkirken.

Kilder