Håkon Ødegaard (1994–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Håkon Ødegaard 17 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Trondheim kommunes 22. juli-minnested "Terra Incognita" sett fra Vår frues strete.
Foto: Eva Rogneflåten (2021).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Håkon Ødegaard, 17 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
22.juli-senterets bursdagsblomst til Håkon. Facebookinnlegg 18. mai 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside (2022).

Håkon Ødegaard (født 18. mai 1994, død 22. juli 2011) var en av AUF-erne fra Trondheim som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Han ble funnet i vannet utenfor sydspissen av Utøya. Ødegaard var elev ved musikklinja ved Heimdal videregående skole i Trondheim. Han var også aktiv i Byåsen skolemusikkorps, der han både spilte og var tillitsvalgt.

Bisettelsen

En fullsatt Byåsen kirke i Trondheim tok farvel med Ødegaard, onsdag 3. august 2011. Regjeringen var representert med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som talte. Han henvendte seg direkte til de etterlatte og sa blant annet:

— Innerst i hjertet kjenner jeg deres smerte og savn. Håkon var en vennlig og godhjertet gutt. Han bidro raust til fellesskapet og samholdet i Byåsen menighet, AUF og mange andre steder.

Blant de frammøtte var også næringsminister Trond Giske (Ap), Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) og AUF-leder Eskil Pedersen. Som Håkons søster Ida var Pedersen blant dem som overlevde Utøya-massakren.[1]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

[...]Vi tapte mange av våre beste unge på Utøya 22. juli. Håkon var en av dem. Han var på Utøya for å lære, møte venner fra hele landet og hente inspirasjon til politisk kamp. Han skulle kommet hjem med ny kunnskap, nye kamerater og et styrket engasjement. Isteden ble han og de andre ungdommene revet bort. Håkon ble bare 17 år. Det er dypt urettferdig. Håkon beskrives av sine venner som en vennlig, glad og godhjertet gutt. Han var aktiv i Byåsen menighet i Trondheim, der han tidligere hadde vært ungdomsleder. Håkon satt også i representantskapet i Trondheim Arbeiderparti. Han rakk ikke å være aktiv i AUF og Arbeiderpartiet lenge. Likevel gjorde han et sterkt inntrykk på de av oss som var så heldig å få jobbe med ham. Han skulle fått mulighet til å dele sitt engasjement med verden så mye lenger.

Håkon Ødegaard var også en aktiv musiker. Han spilte tuba i korps, og han spilte bass i band. Han var en pliktoppfyllende og ambisiøs ung mann, som alltid kom forberedt til øvelsene. Håkon var også tillitsvalgt i skolemusikkorpset. Han hjalp blant annet til med turer med juniorkorpset. Til høsten skulle Håkon begynne på sitt andre år på musikklinjen ved Heimdal videregående skole i Trondheim. Hans fremtidsmål var å jobbe med lyd og lys. At han skulle bli frarøvet muligheten til det er usigelig trist. Musikken er stilnet. Men minnet om Håkon lever videre.[...]

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [2]

Minnesteder og minneprosjekt

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Trondheim valgte å takke nei til den anonyme gaven og lagde en het egen park - «Terra Incognita – Den hvite plassen» som ble åpna 18.10.2016.

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".[3]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av det og legger ut en minnetekst på sin Facebookside. Minneteksten i 2022 lyder:

22. juli-senterets minneprosjekt - videohistorier om de vi mista

22. juli-senteret har et minneprosjekt, der de lager filmer om dem som mista livet i terrorangrepet. I 22. juli-senterets minnerom og gjennom berørtes vitneberetninger, møter vi navn og ansikter på dem som ikke lengre er med oss. For hvem var de, og hva drømte de om? Det har vært et uttrykt savn fra etterlatte, men også publikum og skoleelever, å kunne bli kjent med de drepte ikke kun som ofre, men som de levende menneskene de var før 22. juli 2011.

I filmene løfter 22. juli-senteret fram historier om de vi mista – fortalt av dem som husker dem best. I filmen om Håkon Ødegaard møter vi storesøster Ida Ødegaard som snakker om den fem år yngre lillebroren sin. For Håkon var musikken en stor del av livet, enten det var med musikk fra mp3-spilleren i øret, tubaen i skolekorpset eller bassgitaren i bandet. AUF var i utgangspunktet hennes prosjekt, men hun fikk ham med seg. Hun overlevde terrorangrepet.[4]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Ødegaards minneboktekst er avbilda nedenfor.

Minnefond

Håkons Minnefond ble opprettet i 2012 av familien og er et musikalsk fond for unge musikere. [5]

Referanser

  1. Stoltenberg og Giske tok farvel med Håkon (17). NTB/bt.no, 3. august 2011. Besøkt 16.12.2022.
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  4. 22.juli-senteret: Håkon Ødegaard, Serien "Historier om de vi mistet" 22julisenteret.no, 2. nov. 2022. Besøkt 16.12.2022.
  5. Dalen, Terje: Hedrer broren med musikalsk minnefond. Håkon Ødegaard mistet livet på vei vekk fra Utøya. Nå hedres han av familien med et fond for unge musikere. TV2.no, 22. jul 2012. Besøkt 21.11.2022.

Kilder og litteratur

  • Moen, Jo Stein: Bestandig på vei : glimt fra kampåra 1913-2013 : AUF i Sør-Trøndelag 100 år. Arbeiderbevegelsens historielag i Trøndelag, 2013, s. 149-150. ISBN 9788299659017. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.