Hans Håkensen Lindholm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Gravsteinen til Ingeborg og Hans Håkensen Lindholm på kirkegarden i Nordlia. Han er en av de tre hundreåringene som er gravlagt her.
Foto: Jorun Vang (2008)

Hans Håkensen Lindholm (født 1. februar 1893 i Østre Toten, død 1993 samme sted) var tømrer. Han bodde i Nordlia, Østre Toten kommune.

Han vokste opp i Nordre Haugsstuggua, en plass under garden Haug. Hans var sønn av Lene Pedersdatter (1854-1903) og Haaken Guneriusen Haugstuen (1854-1932). Faren var husmann og tømrer, men også barna måtte være med og skaffe inntekter. Hans og søskna dreiv blant annet med hektesøm for O. Mustad & Søn ved Gjøvik, et hjemmearbeid som svært mange småkårsfolk i Nordlia var sysselsatt med rundt 1900.

Etter konfirmasjonen dreiv han på gardsarbeid, blant annet på Groset og Stor-Nøkleberg i Nordlia. I folketellinga for 1910 heter det at han «har tjent paa Groseth, er nu hjemme, driver paa tømmerhugst». Seinere ble Hans tømrer, i likhet med faren. Han dreiv på snekkering til etter at han formelt ble pensjonist, og satte blant annet opp en villa på Nordstrand i Oslo sammen med kappingen Ove Lundstein.

Hans tok på 1930-tallet over huset Lindholm, som faren hadde bygd rundt 1919. Han gifta seg med Ingeborg Jetmundsdatter Ormberg (1899-1989), opprinnelig fra Jostedalen, men som i mellomkrigsåra flytta til Toten. Hun arbeidde som budeie på Stor-Nøkleberg, en gard i samme nabolag som Lindholm. Hans og Ingeborg Håkensen Lindholm fikk sønnen Håkon (f. 1940).

Hans døde vinteren 1993, like etter at han fylte 100 år. Han og kona Ingeborg er gravlagt på kirkegarden i Nordlia.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.