Hans Jan Backer

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hans Jan Backer (født 1732Strømsø, død 1809Eiker) var klokker og lærer i Sandsvær og på Eiker. 14 år gammel ble han ansatt som skriverdreng ved Hassel jernverk på Eiker, men alt året etter ble han «oppdaget» av sogneprest Peder Anchersen og ansatt som lærer i omgangsskolen i Hedenstad skolekrets. Han fungerte dessuten i perioder som klokker i klokker Morups sykefravær. I 1755 ble han omgangsskolelærer i Vestfossen, som etter noen år ble gjort om til fastskole. I denne perioden var han også underklokker på Fiskum.

I årene fra 1781 til 1796 var Backer klokker i Sandsvær, men han vendte tilbake til Eiker og fikk stillingen som klokker i Haug kirke i 1796, en stilling han hadde fram til sin død.

Han giftet seg i 1752 med Karen Christensdatter Kantum (død 1790) og fikk fire barn: Johan (1753-1773), Christian (født 1761), Marthe Kirstine (1763-1806) og Anne Katrine (født 1765).

I den gravtalen som sogneprest Frederik Schmidt holdt over klokker Backer, skildres han som en fremragende lærer og ungdomsoppdrager, en mild og oppofrende kristen, men også som «en munter og fro Olding, blid og selskabelig».

Kilder

Eksterne lenkerEiker Leksikons logo.jpeg Hans Jan Backer inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!