Harald Olsen (1851–1910)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenpostens aftenutgave 11. november 1910: nekrolog over Harald Olsen.

Harald Olsen (født 28. mars 1851 i daværende Aker, død 11. november 1910) var arkitekt. Han utførte blant annet en rekke større byggeoppdrag i historisk formspråk med stilelementer i nyrenessanse, blant annet Christiania Glasmagasin (1899), og var også designer og møbelarkitekt.

Familie

Harald Olsen var sønn av brukseier Iver Olsen (født 1804 på Biri, død 1869 i Kristiania) og Karen Marie f. Biermann (født 1813 i Aker). Faren var eier av Sandager Brug og grunnlegger av Akers Sparebank og Akerselvens Brukseierforening. I folketellingen 1865 finner vi familien i Sandakerbakken 63 i Christiania. Veien heter egentlig Sandakerveien, og nr. 63 er den tidligere husmannsplassen Sandakerbakken. Den da fjorten år gamle Harald bodde sammen med foreldrene og sju søsken, fire eldre og tre yngre.

Han var gift med Dina Emilie (1871-1948), født Eriksdatter eller Danielsen. Hun var født i Trysil, og var datter av inderstene Erik Danielsen og Karen Eriksdatter. Ved dåpen ble hun ført som uektefødt, men det er notert at foreldrene gifta seg dagen før dåpen.

Liv og virke

Christiania Glasmagasins gård, Stortorvet 9-12.
Foto: Chris Nyborg (2013).
Villa oppført for bryggerieier Amund Ringnes i Biermanns gate 6.
Foto: Leif-Harald Ruud (2024).

Harald Olsen var elev ved Wilhelm von Hannos private tegneskole i Christiania 1869-1872, og utdannet seg deretter ved Bauakademie i Berlin 1873-1875. Parallelt med studiene arbeidet han ved arkitekt Schwatlos kontor. I folketellingen 1875 er han ført som arkitekt. Som ti år tidligere bodde han på Sandakerbakken, og alle de sju søsknene bodde også fortsatt der. Mora var blitt enke siden forrige telling. Vi finner ham faktisk der også i folketellingen 1885. Mora er oppført som enke og eier av Sandaker mølle, mens den eldste broren, Ole Andreas Olsen, var bruksbestyrer. De to var nå de eneste av søskenflokken som bodde hos mora. Det er forøvrig nevnt at Harald Olsen i 1885 hadde kontor i andre etasje i Nedre Slottsgate 10. Han foretok studiereiser til Italia i 1876 og til Frankrike 1889, 1897 og 1899, hvor han særlig studerte antikkens og renessansens stilarter i arkitekturen.

Olsen startet etter endt utdannelse egen arkitektpraksis i Kristiania. Fra 1888 ble han dessuten lærer og i 1901 overlærer i håndverksklassen ved Den kgl. Tegneskole. Vi finner ham i folketellingen 1900 sammen med kona, deres tre egne barn og flere pleiebarn. Adressen er Grønnegata 6.

Olsen utførte etter hvert en rekke større byggeoppdrag i historisk formspråk, med stilelementer i nyrenessanse. Blant hans bygg kan nevnes :

Harald Olsen leverte i 1880-årene leverte også tegninger til glassvarer for Christiania Glasmagasin, utkast til sølv- og emaljearbeider for David-Andersen og Tostrup, samt modeller for Egersund Fayancefabrik. Han virket også som møbelarkitekt, som en viktig representant for art nouveau.

Ettermæle

Harald Olsen er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I en nekrolog i Aftenpostens aftenutgave 11. november 1910 ble Harald Olsen beskrevet slik (utdrag):

Ikke faa yngre arkitekter har havt ansættelse paa Harald Olsens kontor og der nydt godt af hans interesserede veiledning. Selv var han bunden af sin ungdoms strenge krav til korrekt stil, men han skal ikke have stillet sig avvisende og uforstaaende overfor de yngres trang til at behandle kunsteriske opgaver fra et friere, mere “moderne” syn.

Harald Olsen er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Tittelen Arkitekt er benyttet på gravminnet.

Galleri

Kilder

Eksterne lenker