Helene Marie Aasen (1886–1968)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Helene Marie Aasen f. Johannesen (født 6. desember 1886 i Moss, død 26. august 1968 i Vestby) var husmor i Hvitsten. Under andre verdenskrig mista hun både mannen og sønnen, og ble sittende på Grini etter at tyskerne hadde drept sønnen.

Slekt og familie

Hun var datter av styrmann Henry Anton Martin Johannesen (f. 1862) og Mathea Johannesen (f. 1863). Blant hennes søsken var Henry Louis Johannesen, kjent i Hvitsten som «Gullskipper'n».

Den 27. mai 1915 ble hun gift i Hvitsten kapell med maskinist Hans Hjalmar Olsen Aasen (1887–1942). De fikk dattera Gerd Olsen (1916–2004) og sønnen Leif Aasen (1918–1944). Navnebruken er noe varierende - de brukte ofte Aasen etter stedet de bodde - men på slutten av livet het hun Helene Marie Aasen, og hun ble hele livet kalt 'Maja'.

Liv og virke

Hun ble født i Moss og døpt der 23. januar 1887, men allerede i 1891 finner vi familien i Hvitsten. Hun ble konfiirmert i Vestby kirke med karakter 'meget godt' i 1901. Etter dette har hun gått ut i jobb. I 1910 finner vi henne som stuepike, bosatt i Drammensveien 41. Det er nok ikke tilfeldig at hun jobba der, for denne bygningen ble oppført for skipsreder Thomas Fredrik Olsen, fra den desidert mest velstående familien i Hvitsten. Faren seilte forøvrig for Fred. Olsen & Co.

Innen 1915 hadde hun kommet tilbake til Hvitsten og ble gift der. Ektefellen var fra en familie som hadde bodd flere generasjoner der. I 1920 finner vi henne som husmor og tobarnsmor. Mannen var hjemme da den tellinga ble gjennomført, men som skipsmaskinist var han mye fraværende. Hun har nok derfor måttet ta det meste av ansvaret for barn og hjem selv.

Da krigen kom Hans Hjalmar Olsen ute. Krigsseilerne fikk raskt beskjed om at de måtte være i tjeneste til krigen var over, med liten eller ingen mulighet til å holde kontakt med sine kjære i Norge. Etter en strabasiøs seilas måtte han gå i land i Brooklyn i New York, og den 6. mars 1942 døde han der som følge av overanstrengelse. Han ble ført hjem og gravlagt i Vestby.

Ektefellen var ikke den eneste Maja Aasen måtte bekymre seg for. Sønnen Leif Aasen gikk tidlig inn i Milorg, og ble etter hvert tilknytta Osvald-gruppa og Polititroppene. Sommeren 1944 kom han tilbake til Hvitsten etter et opphold i Sverige. Han sendte radiomeldinger om skipstrafikk på Oslofjorden, og tyskerne peila sendingene til Hvitsten. Under en stor razzia påtraff de ham, og under et forsøk på å skyte seg fri ble han selv skutt og drept. Dette skjedde rett ved familiens hjem i daværende Jensegata, som etter krigen fikk navnet Leif Aasens vei (Vestby).

Etter at sønnen var blitt drept ble en venninne av ham og Helene Marie Aasen pågrepet. De ble plassert på lasteplanet på en tysk bil, og hun måtte sitte der ved siden av sønnens døde kropp. Hun ble beskyldt for å ha deltatt i spionasje, og sendt til Grini. Der fikk hun fangenummer 15139, og ble sittende til 23. desember 1944.

Livet hennes etter krigen, som enke og med savnet etter både sønnen og mannen, vet vi ikke så mye om. Hun ble boende i Vestby kommune til sin død i 1968.

Kilder og litteratur