Hermann Aars

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hermann Aars, også kjent som Hermann Aarsrud (født i Løten 9. juli 1837, død 1927) var lærer. Før han ble fast ansatt ved Lillestrøm Brugsskole i 1869, var han lærer i Våler. Senere ble han gårdbruker, landhandler og sparebankdirektør. Han var også ordfører i Våler og stortingsrepresentant.

Han hadde lærerutdanning fra Asker seminar, der han ble uteksaminert i 1862. Samme år fikk han jobb som lærer i Nordhagen skolekrets. Der ble han gift med Amalie Bernhardine Olsdatter Lundeby (f. 1849). Paret fikk minst ni barn.

Som følge av at nye sagbruk ble satt i drift, kom det mange innflyttere til Lillestrøm, og elevtallet ved bruksskolen steg raskt. I 1870, året Hermann Aars flytta til Lillestrøm, hadde skolen 93 elever, året etter 120 og i 1872 var tallet 143. Skolelokalet ble for lite og undervisningen utilfredsstillende. Derfor sendte og Hermann Aars en nedslående rapport om forholdene ved skolen til styret for bruksskolen 24. januar 1873. Samme året ble skolen oppsagt fra sine lokaler i Brandvalsagas bestyrerbolig der skolen hadde holdt til i 10 år. Rapporten førte til at en kommisjon sammensatt av skoledirektøren, dampsageierne, sokneprest Frederik Ingier og ordfører Jens Nicolai Selboe ble enig om at Lillestrøm burde få egen bruksskolebygning. Hermann Aars hadde sluttet da skolebygningen ble innviet i 1876.

Her er et utdrag av rapporten: «Jeg skal oplyse at det skolesøgende Barnetal fortiden er 163 eller gjennemsnidtlig 52 Børn daglig, - under de ugunstige Forholde, hvorunder denne Skole i de siste Aar har arbeidet, er dette Tal altfor stort. Ind- og Udflytning forstyrrer idelig en jevn fremadskridennde Undervisning -, og da Indflytningen sker fra alle Kanter av Landet, føre de indflyttede Børn med sig ind i Skolen alle de i Landet brugelige Læse- og Lærebøger, ligesom der også fra Sverige er tilflyttet Børn, der har lest svenske Bøger. Lægges hertil, at saadanne omvankende Familiers Børn næsten altid er af de mest forsømte og vanartede man kan faa med at gjøre, saa indsees det, at en Lærer er forlidet til ovennævnte Antal.» (Sitert etter Hals 1, 1978, s. 44-45)

I 1875 finner vi ham tilbake i Våler som handelsbestyrer, og i 1891 er han oppført som landhandelsbestyrer og sjøleiende gårdbruker. I 1886 kjøpte han bruket Nedre Våle, med eiendommene Gulbrandstuen og Kvernerstuen på dødsboauksjon etter lensmann Martin Larsen. Som bestyrer av Vålers Spareforening nøt han respekt i bygda, og ble trukket inn i styre og stell. Han var ordfører fra 1880 til 1889, og igjen fra 1901 til 1903. Fra 1890 til 1900 satt han på Stortinget for Venstre. Han ble også direktør i Vålers Sparebank.

I 1900 og 1910 nevnes han som gårdbruker i folketellingene.

Se også

Kilder og litteratur