Ingrid Berg Heggelund (1992–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Ingrid Berg Heggelund 18 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).

Ingrid Berg Heggelund (født 20. september 1992 i Oslo, død 22. juli 2011 på Utøya) var AUF-medlem og elev ved Ås videregående skole, da hun ble drept i terrorangrepet på Utøya.

De siste to årene hadde hun jobbet på Lindex på Vinterbrosenteret ved siden av skolen og hadde i tre år hatt sommerjobb på Tusenfryd. Hun var ellers aktiv i korps, håndball og fotball. Høsten 2011 hadde hun planer om å flytte til Oslo, der hun hadde fått plass ved Universitetet. Hun ønsket å ta en mastergrad i statsvitenskap.

Hennes politiske engasjement brakte henne inn i AUF, og sommeren 2010 besøkte hun Utøya for første gang. Hun ville tilbake, og i 2011 var turen til AUF-leiren sommerens høydepunkt. Vennene beskriver henne som unik og spesiell, ei jente som hadde mye omtanke for andre.

Hun døde ved Bolsjevika på Utøya.

Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Ingrid Berg Heggelund, 18 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
22.juli-minnesmerket i Ås kommune står utenfor Nordby kirke.
Foto: Eva Rogneflåten (2021).

Bisettelsen

Heggelund ble bisatt fra Ås kirke fredag 5. august 2011. Sokneprest Sigurd A. Bakke forrettet. Kirkebenkene var fulle, det samme var galleriet, våpenhuset og kirkeplassen. Fra det offisielle Norge møtte tidligere kulturminister Åse Kleveland. Hun fortalte blant annet om Heggelunds engasjement for flyktningmottaket i Ås kommune. Heggelund var også svært opptatt av at de unge skulle bli hørt.

Lillesøster Emilies hilsen ble leste opp:

Du vil alltid være den søteste jeg kjenner (…) Du sto alltid opp for hver enkelt av oss. Jeg elsker deg, og du vil bli savnet.[1]

Etter begravelsesseremonien i Ås kirke, ble kisten kjørt til gravlunden ved Nordby kirke, der hun ble stedt til hvile.

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene som ofrene kom fra. 22. juli-minnesmerket i Ås er reist utenfor Nordby kirke.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene kan skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er Heggelunds minneboktekst, skrevet av søsteren.

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side. Her ved bursdagsblomsten satt i resepsjonen 20. september 2021. [2]

Utøyas bursdagsmarkeing

På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [3]

Referanser

  1. Strande, Alexander Carlsen: Du vil alltid være den søteste jeg kjenner. Østlandets Blad, lørdag 6. august 2011, s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Ingrid Berg Heggelunds 20.09.2022. Besøkt 25.08.2023.
  3. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.

Kilder og litteratur