Ivar Brecke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ivar Brecke (født 1838, død 1909) var fotograf i Møre og Romsdal. Han var aktiv i Ålesund mellom omkring 1870 og 1900, og han er også registrert som aktiv i Vanylven og Veblungsnes.

Brecke var sønn av Mads I. Brekke og Ane Eline Digernes. Han vokste opp i Vanylven, og ble gift med Beate Steen fra Molde. Brecke må ha kommet til Ålesund som ganske ung mann. En tid var han butikkbetjent, senere fotograf. Muligens har han kombinert fotograferingen med et annet yrke under Ålesunds-oppholdet. Alle de bevarte bildene er portretter og bare et par av dem viser personer i helfigur. Det vi kan lese ut av dette materialet er at atelieret har vært svært enkelt. Ingen av bildene har bakveggsteppe, noe som var kommet på moten på den tid Brecke virket. Etter en tid som fotograf på Veblungsnes og trolig også andre steder, kom han tilbake til Vanylven og bodde der sine siste leveår. Han døde i 1909 som "fattiglem".

Bilder i Gamle Bergen Museum.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Ivar Brecke er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!