Jens Knutsen Maurseth

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jens Knutsen Maurseth (født 8. august 1863 på Maurset i Hornindal, død 29. september 1927) var fotograf (ugift). Gikk i fotograflære i Bergen og begynte som fotograf på Nordfjordeid ca. 1885. Flyttet til Stryn like før århundreskiftet og hadde en kort tid atelier sammen med Tørkildsen, firmaet Maurseth & Tørkildsen. Maurseth fotograferte i Stryn til sin død i 1927. Ifølge folketellinga for 1900 drev han også som blikkenslager.

Da han døde, ble kamerautstyret hans solgt på auksjon sammen med innboet, men negativene var det ingen som ville kjøpe, og de ble liggende i huset til det ble aktuelt å selge dette ca. 1944/45. Glassplatene ble da kjørt opp på gården til Anders Vik, men da de var meget tunge, bestemte han seg for å kaste dem. Sønnen Ola øynet muligheter til å benytte dem til drivhus og ellers kanskje selge dem for glassets skyld, og dermed ble de lagret på loftet i Anders Viks verksted.

I 1950 skulle verkstedet utvides, og negativene ble da kjørt på søppelhaugen, bortsett fra en kasse med 310 negativer som var blitt stående igjen ubemerket. Disse tok Ola Vik vare på og forærte til Stryn bibliotek i 1975. I 1966 begynte lærer Knut Osvold i Skei i Jølster å undersøke om det fantes negativer og bilder etter Maurseth, og på Dispen i Stryn kom han over 331 negativer fordelt på landskaper, grupper m. m., samt noen få interiørbilder fra Indvigen Uldvarefabrikk ca. 1910. Han kopierte alle platene og forærte dem til Stryn bibliotek i 1972 mot dekning av utgiftene. Disse negativene var sannsynligvis tatt vare på av en dreng hos Klemet Vik, som også hadde øynet mulighetene for å bruke platene til drivhus.

I mai 1978 fant Lars R. Lunde mer enn 1.000 av Maurseths negativer på loftet hos Marta Klemetsdtr. Jacobsen i Stryn, og fikk dessuten omtrent samtidig rede på en kasse med negativer oppbevart et annet sted. Til sammen er det nå reddet bortimot 2.000 av Maurseths glassnegativer. Samtlige av de bevarte negativene er i dag oppbevart ved Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane. Det er svært verdifullt at dette fotomaterialet nå er reddet og tatt vare på, for Maurseth var en meget produktiv fotograf, og han skal etter sigende også ha fotografert gårdene i Ytre Nordfjord før utskiftningen.

Kilder

  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Jens Knutsen Maurseth på Digitalt museum.
  • Jens Knutsen Maurseth på KulturNav
  • Jens Maurset i folketelling 1900 for Stryn herred fra Digitalarkivet
  • Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer : fotografer og amatørfotografer i Norge frem til 1920. Utg. Universitetsbiblioteket i Bergen. 1980. Digital versjonNettbiblioteket
  • Erlandsen, Roger: Norske fotosamlinger. Utg. Ad Notam. Oslo. 1989. Digital versjonNettbiblioteket
  • Fjordingen, 5. mars 1990
  • Albertsen, Ragnar H.: Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane, Fotoavdelinga (muntlige opplysninger?)
  • Albertsen, Ragnar H.: «Ei kjelde å ause frå. Lars Lunde sitt fotohistoriske arkiv er flytta til Nordfjord Folkemuseum», i «Jul i Nordfjord», utg. Firda ungdomslag, 1987.
  • Fotografen Jens Knudsen Maurseth, Kjelda, utg. Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane, 1-1992.

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Jens Knutsen Maurseth er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.