Jens Saugstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jens Saugstad var boktrykker og avisredaktør i Lillestrøm.
Foto: Joh. Thorsen/Akershusbasen/MiA
Faksimile fra Verdens Gang 27. april 1886; annonse for den da nyetablerte avisen Akershus, signert Saugstad.

Jens Saugstad (født i Ringsaker 1862, død i Skedsmo 1895) var boktrykker og redaktør. Han var sønn av fotograf Johannes Saugstad (1835-1911) fra Ringsaker og Anne Maria Jensdatter f. 1830 i Vardal.

I folketellinga 1875 for Gjøvik er Jens Saugstad oppført som boktrykkerlærling, og senere var han en tid ansatt hos boktrykker Grøndahl i Kristiania. I 1885-tellinga for Lillehammer (?) er han oppført med yrkestittelen boktrykker og avisredaktør.

I 1886 oppfordret tidligere stortingsrepresentant og gårdbruker på Jølsen i Fet, Anders Jørgensen Veum, Jens Saugstad å opprette et trykkeri i Lillestrøm, og gi ut en avis for Romerike. Grunnen var at i de få avisene som kom ut i Akershus Amt, ble Romeriks-bygdene lite omtalt, og privatfolk og næringslivsledere ytret behov for en avis.

Veum ga Saugstad et forskudd på 3000 kroner til innkjøp av maskiner og typografisk utstyr. Avisa fikk navnet Akershus, og ansvarlig redaktør ble stortingsmann Karender Dieseth som representerte Venstre på Stortinget, og Akershus var derfor opprinnelig en Venstre-avis. I tillegg til Veum og Diseth fikk Saugstad økonomisk støtte til avisutgivelsen fra bedriftseier Nils Claus Ihlen. Det var Venstres amtsforening som stod bak utgivelsen, og undertittelen var Liberalt Blad for Akershus Amt. Det forteller blant annet at planen var å distribuere den i hele fylket.

Avisa gikk dårlig fra begynnelsen, og allerede samme året oppsto det økonomisk uenighet mellom utgiveren Saugstad og amtsforeningen. Siden det ikke ble enighet, så Høyre sjansen til å overta avisa, men heller ikke Høyre fikk den til å lønne seg. Derfor overtok Saugstad eierskapet, og han ble selv redaktør. Lønnsomheten ble større. Grunnen var at det ble bedre økonomiske tider, annonsetilgangen fra næringslivet økte og sagbrukseierne støttet den nye Høyre-avisa. Dessuten trykte han flere aviser ved trykkeriet.

Saugstad døde allerede i 1895, og kona Bertha Saugstad overtok trykkeriet og stod for utgivelsen fram til 1901. Da solgte hun begge deler til boktrykker Magnus Arnesen som drev avisa til 1915.

Kilder og litteratur