Jernvognen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Omslaget til Jernvognen fra 1909
Foto: Omslagsdesign Henrik Lund.

Jernvognen er en kriminalroman som ble første gang utgitt på Aschehoug forlag i 1909. Den er skrevet av Sven Elvestad under pseudonymet Stein Riverton.

I romanen opptrer Rivertons detektivhelt Asbjørn Krag på et sommerlig badested et sted på Sørlandet, der lyden av en angivelig «jernvogn» høres i det fjerne hver gang det skjer et mord.

Jernvognen har en ambisiøs og elegant intrige. Ifølge professor Willy Dahl er den et fortellerteknisk mesterverk fordi det er en fullkommen balanse mellom elementene i den. Forfatteren makter å føre leseren fullstendig på villspor ved å la ting skje som heller ikke drapsmannen forstår og som skremmer og forvirrer ham.

Jernvognen er oversatt til sytten språk og er fortsatt en av de største internasjonale suksessene Norge har hatt innen sjangeren.

Romanen har ligget til grunn for et kriminalhørespill i Radioteatret i NRK og tolket som tegneserie av John Arne Sæterøy.

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Jernvognen» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.