Johan A. Iversen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan A. Iversen, redaktør i Harstad Tidende i nesten 40 år.
Foto: Harstad Tidende.

Johan Angell Iversen (født 23. mars 1921, død 20. februar 2013 i Harstad) var redaktør i Harstad Tidende i 39 år og gjennom hele sitt yrkesaktive liv knyttet til avisen. Han var avisselger, visergutt, journalist, forretningsfører, styremedlem og til sist fast redaktør. Han overtok som bladets forretningsfører (disponent) da Nils J. Hunstad ble arrestert for motstandsarbeid mot de tyske okkupantene i 1942. Iversen var samtidig journalist og innimellom midlertidig redaktør til han fikk redaktørjobben fast i april 1951. Den stillingen beholdt han til han 31. desember 1990 gikk av med pensjon og overlot redaktørjobben til Odd Rikard Olsen. Som redaktør var han også en tid medlem i avisstyret. Han ble også Harstad Tidendes representant i redaksjonen av Fellesavisen som kom ut fra og med 9. mai 1945 til og med 28. juli 1945, som et samarbeidsprosjekt mellom byens tre aviser, Harstad Tidende, Folkeviljen og Haalogaland.

Organisasjonsmannen

Johan A. Iversen var engasjert i presseorganisasjoner både regionalt og sentralt, bl.a. i Norsk redaktørforenings hovedstyre og som styreformann i Norsk pressebyrå. Lokalt stiftet han og var formann i Midt-Hålogaland presselag. Etter at Harstad Tidende kjøpte Dagbladet Tromsø, var han styreformann der og styreformann i Winge Reisebureau i Harstad. Han engasjerte seg i arbeidet med bygging av Harstad Sykehus og Tjeldsundbrua, der han var styremedlem i bruselskapet. Videre var han en av stifterne av den første Lions-klubben i Harstad og var i 16 år leder av byens frimurerlosje. I hans tid som redaktør har avisen hatt en eventyrlig utvikling, både redaksjonelt og økonomisk. Avisen erobret ikke bare lokalmarkedet i Harstad-regionen, men utviklet seg til et betydelig aviskonsern som ble lagt merke til over hele landet. Æren for denne prestasjonen deler han med sin bror Ivar Iversen, som var bedriftens disponent fra 1953 til 1999.

Politikeren

Iversen ble valgt inn i kommunestyret i Harstad i 1963 og 1967 på Høyres liste. Han hadde dessuten et imponerende antall kommunale tillitsverv. Blant disse kan nevnes: Bystyret, formannskapet, skolestyret, samt aktive styreverv i Vågsfjord kraftselskap, Harstad Elektrisitetsverk, Sør-Troms Elforsyning og Harstad Sparebank.

Utmerkelser

Kilder