Johan Filseth

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 6. september 1927: Utsnitt av nekrolog over Johan Filseth.

Johan Filseth (født 25. september 1862 i Romedal, død 5. september 1927 i Danmark) var lærerutdannet, men arbeidet lengst som pressemann. Filseth var grunnlegger og mangeårig redaktør for avisen GudbrandsdølenLillehammer. Johan Filseths veg på Lillehammer er oppkalt etter han.

Familie

Johan Filseth var sønn av Martinus Filseth og Olea Malungen, og var gift med danske Laura, født Krabbe (1879-1969). Kona Laura overlevde ham med over 40 år. Sønnen Kaare Krabbe Filseth (1901-44), som for øvrig ble drept av Gestapo under andre verdenskrig, var også pressemann, redaktør for Ringerikes Blad fra 1938.

Liv og virke

Filseth tok eksamen ved Hamar seminar i 1882. I studietiden ble han sterkt knyttet til Olaus Arvesen og miljøet rundt Sagatun folkehøgskole.

Han virket som lærer til 1886, da han ble redaktør av avisen Framgang på Lillehammer. Bak dette bladet sto Vonheim-kretsen i Gausdal, det andre folkehøgskolemiljøet på Opplanda. Matias Skard, Christopher Bruun og Thomas Jørstad sto på avisens førsteside som medinnbydere. Framgang må altså kalles en venstreavis. Sjur Fedje og Filseth redigerte avisen sammen fra 1887, men i 1890 tok Filseth over som eneredaktør.

I 1894 startet han avisen Gudbrandsdølen, også på Lillehammer, med blant andre Bjørnstjerne Bjørnson som støttespiller. Han forble avisens redaktør og utgiver livet ut. Som Gudbrandsdølens redaktør var Filseth blant annet en solid støtte for Anders Sandvig da han rundt 1900 så smått begynte innsamlingen av gamle hus og gjenstander fra Gudbrandsdalen. Filseth kritiserte at kommunen og brennevinssamlaget nektet å ta bidra til Sandvigs museumsplaner: «Et vanskeligere folkeferd enn det som nå er til huse i Lillehammer kommunestyre, er det visst vanskelig å oppdrive». Selskabet for Byens Vel grep da inn, og kjøpte Sandvigs Samlinger for 79 000 kroner. Museet ble åpnet i 1904.

Filseth var knyttet til Danmark gjennom kona og døde på Skodsborg sanatorium (beliggende mellom København og Helsingør) i forbindelse med et behandlingsopphold der.

Ettermæle

Johan og Laura Filseths gravminne på Lillehammer kirkegård.
Foto: Elin Olsen (2013)

I en nekrolog i Aftenposten 6. september 1927 ble Filseth omtalt slik (utdrag):

Redaktør Filseth var den fødte journalist og hans gjernings etik kan best uttrykkes gjennem et ord: Sandhet. Han gikk aldrig paa akkord verken med sig selv eller andre og hans ros var ikke tilfals, likesaa litt som hans dadel. Hans utprægede retfærdighetssans under alle livets forhold, kunde sikkert for de som ikke kjendte ham, til tider synes at grænse ind paa unatur, men de som kjendte ham vet, at hans bestræbelser altid gikk ut paa at se objektivt paa forholdene.

Filseth er gravlagt på Lillehammer kirkegård. Tittelen redaktør er benyttet på gravminnet.

Kilder og litteratur