Johan Henrik Rostad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Johan Henrik Rostad (1821-1870) (født i Trondhjem i 1821, død i Hammerfest i 1870). Sønn av en feierinspektør/kamininspektør. Var assistent hos faren, og da hans stilling ble ledig, søkte Rostad, men ble forbigått, og måtte skaffe seg et annet levebrød. Fattet da interesse for fotografering.

Han averterte i Trondhjems Adresseavis nr. 63, 1854 at han åpnet atelier i Gartner Lunds have i Østre Gade (Øvre Kalvskindet), og han skal være den første i Trondhjem som benyttet betegnelsen photograph. Som daguerreotypist hadde han stadig konkurranse av Hans Krum og Carl Christian Wischmann. I 1855 averterte han at han i mai åpner atelier i Arildsløkkens Hovedbygning mot Ilevoldene, fotograferer, daguerreotyperer og kopierer malerier, og at han fotograferer "uafhængig af Veiret", i 1857 at han hadde atelier i sin opførte bygning på Kalvskindet og 9.august 1858 at han holdt til i det "med Glastag indrettede Atelier lige imod enkefru Gylckes Gaard i Prindsens Gade". Foruten portretter fotograferte han Domkirken og kopierte Tidemands malerier. 14. februar 1863 averterte han i Indheredsposten at han "i begyndelsen av foraaret aktet at opholde sig paa stedet (Steinkjer) en kort tid, såfremt de skulde vise sig, at et slikt ophold vilde svare regning". (Om han virkeliggjorde planene om et Steinkjer-besøk, har det ikke lykkes å dokumentere). I 1863 averterte han også at "Græsløg er sommeren igjennem at faae kjøbt i Fotograf Rostads Have". Han reiste endel omkring og fotograferte, og mellom 1867 og 1870 var han en tid i Hammerfest. I 1870 averterte Harald Andreas Nielsen at han hadde åpnet atelier i Rostads forrige eiendom. Det er mulig at han også overtok hans plater.

Virkested

 • 1854-1855: Trondheim; Gartner Lunds have i Østre Gate
 • 1855-1857: Trondheim; Arildløkkens Hovedbygning mot Ilevoldene
 • 1857-1865: Trondheim
 • 1867-1870: Hammerfest

Kilder

 • Johan H. H. Rostad i Preus museums register over norske fotografer.
 • Johan H. H. Rostad på Digitalt museum.
 • Johan H. H. Rostad på KulturNav
 • Nordgaard, Ole: STOD I FORTID OG NUTID MED SUPLERENDE OPLYSNINGER OM STEINKJER, Trondheim 1920
 • Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer : fotografer og amatørfotografer i Norge frem til 1920. Utg. Universitetsbiblioteket i Bergen. Bergen. 1980. Digital utgaveNettbiblioteket
 • Røkke, Inger-Johanne Glasø: Trondhjems første fotografer, Trondhjemske samlinger, 1990
 • Erlandsen, Roger: Pas nu paa! Nu tar jeg for hullet! Om fotografiens første hundre år i Norge - 1839-1940, Forlaget Inter-View, 2000
 • Upublisert materiale i Preus museum
 • Johan Henrik Rostad i folketelling 1865 for Trondheim kommune fra Digitalarkivet

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Johan Henrik Rostad er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!